Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράθυρο αισιοδοξίας για τα ουκρανικά σιτηρά ανοίγει η Τουρκία

Σε εξέλιξη συνομιλίες με τη Ρωσία αναφορικά με την τύχη της πρωτοβουλίας για τις εξαγωγές από τη Μαύρη Θάλασσα. Πρωτοβουλίες και από ΟΗΕ και Αντόνιο Γκουτέρες.

Παράθυρο αισιοδοξίας για τα ουκρανικά σιτηρά ανοίγει η Τουρκία

Σε εξέλιξη βρίσκονται συνομιλίες με τη Ρωσία που θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα, αναφορικά με την τύχη της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας σύμφωνα με το Bloomberg.

Τόνισε μάλιστα ότι υπάρχει παράθυρο αισιοδοξίας, παρά την κίνηση της Ρωσίας το Σάββατο να αποχωρήσει από τη συμφωνία ασφαλούς διέλευσης «επ' αόριστον».

Τα εξερχόμενα πλοία που έχουν ήδη φτάσει στην Κωνσταντινούπολη επιθεωρούνται, αλλά προς το παρόν δεν θα αποπλεύσουν νέα πλοία με σιτηρά από την Ουκρανία, δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος. Νωρίτερα, ο υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας είπε ότι φορτώθηκε ένα φορτίο 40.000 τόνων σιταριού που αγοράστηκε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος με προορισμό την Αιθιοπία, αλλά δεν μπορούσε να φύγει από το λιμάνι.

Το συντονιστικό κέντρο των Ηνωμένων Εθνών για την πρωτοβουλία σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα δήλωσε αργά το Σάββατο ότι «συζητά τα επόμενα βήματα» μετά την κίνηση της Ρωσίας να αποχωρήσει από το σύμφωνο.

«Βαθιά ανήσυχος» για τη συμφωνία για τα σιτηρά της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα δηλώνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, που ανέβαλε το ταξίδι του στο Αλγέρι για τη Σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου ώστε να επικεντρωθεί στο θέμα, δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ την Κυριακή σύμφωνα με το Reuters.

«Ο γενικός γραμματέας συνεχίζει να έχει έντονες επαφές με στόχο τον τερματισμό της ρωσικής απόσυρσης από τη συμφωνία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ.

«Με την ίδια δέσμευση στοχεύει στην ανανέωση και πλήρη εφαρμογή της πρωτοβουλίας για τη διευκόλυνση των εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων από την Ουκρανία, καθώς για και την άρση των εναπομενόντων εμποδίων στις εξαγωγές ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων», είπε.

Από την άλλη, το ΝΑΤΟ καλεί τη Μόσχα να επιστρέψει αμέσως στη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, εν μέσω της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

«Ο πρόεδρος Πούτιν πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί ως όπλο τα τρόφιμα και να σταματήσει τον παράνομο πόλεμο στην Ουκρανία» ανέφερε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου. «Καλούμε τη Ρωσία να αναθεωρήσει την απόφασή της και να ανανεώσει τη συμφωνία κατεπειγόντως, επιτρέποντας να φτάσουν τα τρόφιμα σε εκείνους που τα χρειάζονται περισσότερο», πρόσθεσε.

Η εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ καλωσόρισαν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη βοήθεια της Τουρκίας. «Αυτές οι εξαγωγές βοήθησαν να μειωθούν οι τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο», σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v