Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Νορβηγία αυξάνει το επίπεδο ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεων

«Είναι η σοβαρότερη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε εδώ και 10ετίες», είπε ο πρωθυπουργός. Το Οσλο ανέπτυξε δυνάμεις τον Σεπτέμβριο, μετά το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2. Τι σχεδιάζει.

Η Νορβηγία αυξάνει το επίπεδο ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεων

Η Νορβηγία, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ που μοιράζεται κοινά σύνορα με τη Ρωσία στην Αρκτική, θα αναβαθμίσει το επίπεδο στρατιωτικού συναγερμού από αύριο 1η Νοεμβρίου, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στόρα, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν έχει ανιχνευθεί καμία ευθεία απειλή κατά της χώρας του.

«Είναι η σοβαρότερη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε στον τομέα της ασφάλειας εδώ και δεκαετίες», δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Δεν έχουμε σήμερα κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι η Ρωσία θέλει να σύρει τη Νορβηγία ή άλλη χώρα απευθείας στον πόλεμο, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία καθιστά αναγκαίο για όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ να αυξήσουν την επιφυλακή τους», εξήγησε ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας.

Οι ένοπλες δυνάμεις θα μειώσουν τον χρόνο της εκπαίδευσης και θα αυξήσουν τον χρόνο των επιχειρησιακών υποχρεώσεων, ενώ η Home Guard, δύναμη ταχείας ανάπτυξης, θα διαδραματίσει ενεργητικότερο ρόλο, διευκρίνισε ο υπουργός Αμυνας Μπγιόρν Αριλντ Γκραμ.

Η πολεμική αεροπορία ανέβαλε την εκπαίδευση με τα F35 στις Ηνωμένες Πολιτείες, προτιμώντας να τα κρατήσει στη Νορβηγία, ανακοίνωσε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ερικ Κριστόφερσεν.

«Περιμένουμε ότι η κατάσταση θα διαρκέσει για τουλάχιστον ένα χρόνο», είπε.

Η Νορβηγία είναι πλέον ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εξυπηρετώντας το ένα τέταρτο των ευρωπαϊκών εισαγωγών μετά τη μείωση της ροής του ρωσικού αερίου.

Η Νορβηγία ανέπτυξε τον Σεπτέμβριο τις στρατιωτικές της δυνάμεις για τη φύλαξη των υπεράκτιων εγκαταστάσεών της και των χερσαίων υποδομών της μετά το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2. Εχει δεχθεί επίσης τη συνδρομή του πολεμικού ναυτικού της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v