Ρωσία vs Ολλανδία: Σταματήστε τις απόπειρες στρατολόγησης διπλωματών μας

Έντονη διαμαρτυρία προς τον Ολλανδό πρεσβευτή στη Μόσχα. Αναφορές για απόπειρες στρατολόγησης Ρώσων διπλωματών από δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών σε Χάγη και Άμστερνταμ. Η πιο πρόσφατη βρετανική «κρούση» και το ιστορικό, σύμφωνα με τη ρωσική διπλωματία.

Ρωσία vs Ολλανδία: Σταματήστε τις απόπειρες στρατολόγησης διπλωματών μας

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον Ολλανδό πρεσβευτή στη Μόσχα προκειμένου να «διαμαρτυρηθεί έντονα» για τις προσπάθειες «στρατολόγησης» Ρώσων διπλωματών στην Ολλανδία από δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο Ολλανδός πρεσβευτής στη Μόσχα Ζίλες Μπεσούρ Πλουγκ «κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στις 31 Οκτωβρίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ρωσική διπλωματία.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, η Μόσχα «διαμαρτυρήθηκε έντονα για μια απόπειρα στρατολόγησης του στρατιωτικού ακόλουθου της ρωσικής πρεσβείας στη Χάγη στις 20 Οκτωβρίου από έναν εκπρόσωπο των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Τέτοιες προκλητικές ενέργειες είναι απαράδεκτες [...] και εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία των ρωσικών φορέων στο εξωτερικό», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τη ρωσική διπλωματία, αρκετές παρόμοιες «προκλήσεις» δυτικών ειδικών υπηρεσιών κατά Ρώσων διπλωματών έχουν λάβει χώρα στην Ολλανδία τα τελευταία χρόνια.

Τον Δεκέμβριο του 2018, εκπρόσωποι της CIA προσπάθησαν να στρατολογήσουν «σε ένα πάρκο» έναν διπλωμάτη από τη ρωσική αποστολή στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων. Τον Δεκέμβριο του 2019 προσπάθησαν να «προωθήσουν συνεργασία» με έναν ακόλουθο της ρωσικής πρεσβείας «σε μια ιδιωτική περιοχή του αεροδρομίου Σίπχολ» στο Άμστερνταμ, ανέφερε η ανακοίνωση.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την Ολλανδία ότι «όχι μόνο ότι δεν εμπόδισε τις παράνομες πράξεις, αλλά και συμμετείχε σ' αυτές».

Ως εκ τούτου, «τον Απρίλιο μέλη των ολλανδικών ειδικών υπηρεσιών επιχείρησαν να στρατολογήσουν τρεις Ρώσους διπλωμάτες που νωρίτερα είχαν κηρυχθεί ανεπιθύμητα πρόσωπα». Τον Ιούλιο του 2020 στη Χάγη «ανακαλύφθηκε εξοπλισμός παρακολούθησης στο αυτοκίνητο ενός διπλωμάτη της ρωσικής πρεσβείας», συμπληρώνει το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Η Μόσχα καλεί «τις ολλανδικές αρχές να απέχουν από τέτοιες εχθρικές ενέργειες που οδηγούν σε περαιτέρω επιδείνωση των διμερών σχέσεων» και καλεί για «συνολικά μέτρα με στόχο την αποτροπή αντίστοιχων περιστατικών στο μέλλον».

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει κύμα διεθνούς καταδίκης και καταιγισμό κυρώσεων που συνοδεύτηκαν από την απέλαση εκατοντάδων Ρώσων διπλωματών από δυτικές χώρες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι απελάσεις συνοδεύτηκαν από κατηγορίες για κατασκοπεία.

Η Μόσχα έχει δεσμευτεί να απαντήσει σε καθένα απ' αυτά τα μέτρα και δεκάδες δυτικοί διπλωμάτες έχουν ήδη απελαθεί από τη Ρωσία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v