Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: Οκτώ συλλήψεις για τη φονική έκρηξη σε ανθρακωρυχείο

Αναμένεται να δικαστούν ο διευθυντής και ο υποδιευθυντής του ανθρακωρυχείου, ιδιοκτησίας της κρατικής εταιρείας Turkish Hard Coal Enterprises. Η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Τουρκία: Οκτώ συλλήψεις για τη φονική έκρηξη σε ανθρακωρυχείο

Τουρκικό δικαστήριο διέταξε την σύλληψη οκτώ ανθρώπων σε σχέση με την έκρηξη που σημειώθηκε τον περασμένο μήνα σε ένα ανθρακωρυχείο από την οποία σκοτώθηκαν 41 άνθρωποι, μετέδωσε αργά χθες το βράδυ το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες που αναμένεται να δικαστούν είναι ο διευθυντής και ο υποδιευθυντής του ανθρακωρυχείου, ιδιοκτησίας της κρατικής εταιρείας Turkish Hard Coal Enterprises (TTK), καθώς και άλλοι αξιωματούχοι των εγκαταστάσεων.

Οι ύποπτοι κατηγορούνται ότι προκάλεσαν τον θάνατο και τον τραυματισμό πολλών ανθρώπων από εμπρόθετη αμέλεια, μετέδωσε το Anadolu.

Η διεύθυνση του TTK αρνήθηκε να σχολιάσει όταν κλήθηκε να το κάνει από το Reuters.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο, άλλοι 16 ύποποτοι, που βρίσκονταν υπό κράτηση, αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ένας 25ος ύποπτος βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη καθώς είχε συνοδεύσει έναν από τους τραυματίες ανθρακωρύχους και δεν τέθηκε υπό αστυνομική κράτηση.

Η έκρηξη στο ανθρακωρυχείο Αμάσρα της βόρειας Τουρκίας είναι η φονικότερη που σημειώνεται μετά την τραγωδία του 2014 σε ανθρακωρυχείο της πόλης Σόμα, στη δυτική Τουρκία, όπου 301 εργάτες είχαν βρει τον θάνατο ύστερα από έκρηξη και πυρκαγιά που προκάλεσαν την κατάρρευση στοάς.

Πιστεύεται ότι προκλήθηκε από κάποιο εύφλεκτο αέριο που βρίσκεται στα ανθρακωρυχεία, συνήθως μεθάνιο.

Η τουρκική αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει την τραγωδία και ότι δεν εφάρμοσε τα πρωτόκολλα ασφαλείας μετά την έκρηξη, με το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), να καταγγέλλει ότι μια κρατική ελεγκτική αρχή είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους στο ανθρακωρυχείο της Αμάσρα από το 2019.

Το Επιμελητήριο Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων ανακοίνωσε ότι οι έλεγχοι δεν πραγματοποιούνταν επαρκώς, εν μέρει εξαιτίας της μείωσης του προσωπικού που περιελάμβανε και περικοπές σε κατηρτισμένο προσωπικό.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v