Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Johnson & Johnson: Εξαγορά-μαμούθ $16,6 δισ. στην ιατρική τεχνολογία

Ο αμερικανικός φαρμακευτικός όμιλος εξαγοράζει την εταιρεία κατασκευής συσκευών καρδιαγγειακής υποστήριξης Abiomed, σ' ένα deal κόντρα στο ρεύμα, μετά τα ισχυρά έσοδα που έφερε η μαζική πώληση εμβολίων. Στροφή στην αγορά ιατρικών μηχανημάτων.

Johnson & Johnson: Εξαγορά-μαμούθ $16,6 δισ. στην ιατρική τεχνολογία

Τον όμιλο ιατρικής τεχνολογίας Abiomed, που κατασκευάζει συσκευές καρδιαγγειακής υποστήριξης, θα αγοράσει η Johnson & Johnson έναντι 16,6 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου του χρέους, σε μια κίνηση που δείχνει ότι «τρέχουν» μεγάλες συναλλαγές στις ΗΠΑ παρά την παγκόσμια γεωπολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, γράφουν οι Financial Times.

Ο φαρμακευτικός όμιλος με έδρα τις ΗΠΑ δήλωσε την Τρίτη ότι θα πληρώσει 380 δολάρια για κάθε μετοχή της Abiomed, υποστηρίζοντας την προσπάθειά του να επικεντρωθεί στον τομέα των ιατρικών συσκευών.

Οι μέτοχοι της Abiomed θα λάβουν επίσης έως 35 δολ. ανά μετοχή σε μετρητά. Η συμφωνία εγκρίθηκε ομόφωνα από τα διοικητικά συμβούλια και των δύο εταιρειών.

Το deeal πηγαίνει κόντρα στην έντονη επιβράδυνση των συγχωνεύσεων και εξαγορών που παρατηρείται σε όλο τον κόσμο από την αρχή του έτους, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αυστηρότερη νομισματική πολιτική για τον περιορισμό του πληθωρισμού έχουν οδηγήσει τα επιτελεία των μεγάλων ομίλων σε συγκρατημένες κινήσεις. 

Ωστόσο, μεγάλοι παίκτες στους κλάδους φαρμάκου και προϊόντων-υπηρεσιών υγείας -όπως η J&J που έχει μαζέψει μετρητά από τις υψηλές πωλήσεις εμβολίων κατά της Covid-19- βρίσκονται σε πιο ευνοϊκή θέση ως προς τη σύναψη συμφωνιών, σε μια εποχή που έχουν μειωθεί οι αποτιμήσεις  στον τομέα της βιοτεχνολογίας και των ιατρικών συσκευών.

Η J&J, με έδρα το Νιου Τζέρσεϊ, είπε ότι η συμφωνία θα διευρύνει το τμήμα ιατρικής τεχνολογίας της εστιάζοντας στις καρδιαγγειακές παθήσεις. Η εταιρεία πέρυσι ανακοίνωσε σχέδια για την απόσχιση του τμήματος καταναλωτικών προϊόντων της, επαναπροσανατολίζοντας τις προσπάθειές της στα φάρμακα και στις ιατρικές συσκευές, τάση που παρατηρείται στον κλάδο γενικότερα.

Ο Joaquin Duato, διευθύνων σύμβουλος της J&J, είπε: «Έχουμε δεσμευτεί να ενισχύσουμε τη θέση μας στην ιατρική τεχνολογία, εισερχόμενοι σε τομείς υψηλής ανάπτυξης. Η Abiomed παρέχει μια στρατηγική πλατφόρμα για την προώθηση πρωτοποριακών θεραπειών στις καρδιαγγειακές παθήσεις, βοηθώντας περισσότερους ασθενείς σε όλο τον κόσμο και παράλληλα δημιουργώντας αξία για τους μετόχους μας».

Η Abiomed, με έδρα τη Μασαχουσέτη, κατασκευάζει τις εγκεκριμένες συσκευές μηχανικής υποστήριξης της καρδιάς Impella, που ενδείκνυνται για ασθενείς με σοβαρή στεφανιαία νόσο και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η J&J είπε ότι η συμφωνία θα ενισχύσει τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αύξηση των πωλήσεών της. Στις προσυνεδριακές συναλλαγές της Τρίτης, οι μετοχές της υποχωρούσαν 0,6%, ενώ της Abiomed εκτινάχθηκαν πάνω από 51%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v