Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με σπασμένα φρένα τρέχει ο πληθωρισμός στην Τουρκία

Κατά 85,5% αυξήθηκαν τον Οκτώβρη οι τιμές καταναλωτή σε ετήσια βάση. Οι τιμές των τροφίμων ήταν 99% υψηλότερες από την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ οι μεταφορές ενισχύθηκαν κατά 117%.

Με σπασμένα φρένα τρέχει ο πληθωρισμός στην Τουρκία

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία διαμορφώθηκε στο 85,5% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, ανεβάζοντας ταχύτητα για 17ο διαδοχικό μήνα και φτάνοντας σε νέο υψηλό 24 ετών, καθώς οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας συνέχισαν να ανεβαίνουν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Οι αναλυτές περίμεναν ελαφρώς υψηλότερο αποτέλεσμα (85,6%).

Οπως σημειώνει το CNBC, η δραματική αύξηση του κόστους ζωής για τη χώρα των 85 εκατομμυρίων κατοίκων συνεχίζεται αμείωτη για σχεδόν δύο χρόνια.

Οι τιμές των τροφίμων ήταν 99% υψηλότερες από την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ οι μεταφορές αυξήθηκαν κατά 117%, ανέφερε την Πέμπτη η Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 3,54% -λιγότερο από την άνοδο 3,6% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αρνείται να αυξήσει τα επιτόκια, επιμένοντας ότι μία τέτοια κίνηση θα έβλαπτε την οικονομία. Οικονομολόγοι και επικριτές λένε ότι οι πολιτικές του συνεχίζουν να βλάπτουν τη λίρα και να ανεβάζουν τον πληθωρισμό.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v