Ισχυρή η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ τον Οκτώβρη

Οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 261.000 τον περασμένο μήνα - η άνοδος ήταν πιο ισχυρή από την αναμενόμενη. Στο 3,7% το ποσοστό ανεργίας, χειρότερα από το 3,5% που προέβλεπαν.

Ισχυρή η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ τον Οκτώβρη

Μικτά σήματα έστειλε η έκθεση για την αμερικανική αγορά εργασίας, με τη δημιουργία νέων θέσεων να ενισχύεται αλλά με το ποσοστό ανεργίας να κινείται ανοδικά.

Η αύξηση των θέσεων εργασίας ήταν πιο ισχυρή από ό,τι αναμενόταν τον Οκτώβριο, παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας με στόχο την επιβράδυνση της αγοράς εργασίας που εξακολουθεί να είναι δυνατή.

Οπως μεταδίδει το CNBC, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 261.000 τον περασμένο μήνα, ενώ το ποσοστό ανεργίας κινήθηκε υψηλότερα, στο 3,7%, ενημέρωσε το υπουργείο Εργασίας σήμερα Παρασκευή.

Τα στοιχεία ήταν καλύτερα από την πρόβλεψη του Dow Jones για 205.000 περισσότερες θέσεις εργασίας, αλλά χειρότερα από την εκτίμηση του 3,5% όσον αφορά το ποσοστό ανεργίας.

Η υγειονομική περίθαλψη ήταν οδηγός στη δημιουργία θέσεων εργασίας, προσθέτοντας 53.000 θέσεις, ενώ οι επαγγελματικές και τεχνικές υπηρεσίες συνεισέφεραν με 43.000 και ο τομέας της μεταποίησης με 32.000.

Οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν 4,7% σε σχέση με ένα χρόνο πριν και 0,4% μηνιαίως, υποδηλώνοντας ότι η αύξηση των μισθών εξακολουθεί να είναι πιθανό να πιέζει τον πληθωρισμό. Η ετήσια αύξηση ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες, ενώ η μηνιαία ήταν ελαφρώς υψηλότερη από την εκτίμηση του 0,3%.

Τα νέα στοιχεία έρχονται καθώς η Fed βρίσκεται σε εκστρατεία για τη μείωση του πληθωρισμού που τρέχει με ετήσιο ρυθμό 8,2%. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα ενέκρινε την τέταρτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες, ανεβάζοντας τα επιτόκια αναφοράς δανεισμού στο εύρος του 3,75%-4%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v