Νέο Δελχί: Κλείνουν τα δημοτικά σχολεία «λόγω ρύπανσης»

Στην ινδική πρωτεύουσα αιωρείται μονίμως μια κιτρινωπή τοξική ομίχλη που οφείλεται σε καύσεις γεωργικών υπολειμμάτων, στη βιομηχανία και στις μεταφορές. «Κανένα παιδί δεν θα πρέπει να υποφέρει», λέει ο τοπικός κυβερνήτης. Κόντρα ξεσπά με την κεντρική κυβέρνηση.

Νέο Δελχί: Κλείνουν τα δημοτικά σχολεία «λόγω ρύπανσης»

Κλείνουν τα δημοτικά σχολεία στο Νέο Δελχί, λόγω του «επικίνδυνου» επιπέδου ατμοσφαιρικής ρύπανσης που έχει προκληθεί από τις καύσεις γεωργικών υπολειμμάτων στο ύπαιθρο, στο βόρειο τμήμα της Ινδίας, που επιβαρύνουν προσθετικά, σε συνδυασμό με τις εκπομπές της βιομηχανίας και τις οδικές μεταφορές.

«Θα κλείσουμε τα δημοτικά σχολεία από αύριο (Σάββατο), έως ότου βελτιωθεί η κατάσταση με τη ρύπανση», δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης Αρβίντ Κεϊριουάλ.

«Κανένα παιδί δεν θα πρέπει να υποφέρει, με κανέναν τρόπο», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με την ελβετική εταιρεία επίβλεψης της ποιότητας του αέρα IQAir, το επίπεδο των μικροσωματιδίων PM 2,5, που είναι τα πιο επικίνδυνα, ήταν σήμερα 25 φορές πιο πάνω από το μέγιστο επίπεδο που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Κάθε χειμώνα μια κιτρινωπή τοξική ομίχλη, που τροφοδοτείται από τις καύσεις γεωργικών υπολειμμάτων στο ύπαιθρο, τις εκπομπές από τη βιομηχανία και τις οδικές μεταφορές, μένει στάσιμη στην πόλη των 20 εκατ. κατοίκων.

Το Νέο Δελχί κατατάσσεται τακτικά μεταξύ των πόλεων που έχουν τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση παγκοσμίως. Σήμερα η ινδική πρωτεύουσα βρισκόταν στην πρώτη θέση του καταλόγου της IQAir με τις μεγάλες πόλεις που έχουν τον πιο μολυσμένο αέρα.

Το 2020 μελέτη της επιστημονικής επιθεώρησης Lancet απέδιδε 1,67 εκατ. θανάτους στην ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ινδία το 2019, εκ των οποίων σχεδόν 17.500 στην πρωτεύουσα της χώρας.

Οι αρχές της ινδικής πρωτεύουσας ανακοινώνουν τακτικά διάφορα σχέδια με στόχο τη μείωση της ρύπανσης, αλλά δεν έχουν ικανό αποτέλεσμα.

Οι εκτεταμένες καύσεις γεωργικών υπολειμμάτων στο Πεντζάμπ και άλλα κρατίδια απαγορεύονται καταρχήν, αλλά οι αγρότες αδιαφορούν απέναντι στις εκκλήσεις για υιοθέτηση πρακτικών που δεν μολύνουν την ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με την ινδική υπηρεσία παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα, οι καύσεις γεωργικών υπολειμμάτων ευθύνονται για το ένα τρίτο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Νέο Δελχί.

Το θέμα έχει λάβει και πολιτικές διαστάσεις, καθώς το Νέο Δελχί και το κρατίδιο Πεντζάμπ κυβερνώνται από το κόμμα Αάμ Αάντμι (AAP), αντίπαλο του κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.

«Δεν είναι ώρα να κατηγορούμε ο ένας τον άλλον», σημείωσε ο Κεϊριουάλ, έχοντας δίπλα του τον κυβερνήτη του Πεντζάμπ Μπαγουάντ Μαν.

«Αυτό δεν θα μας βοηθήσει να βρούμε λύσεις. Μπορούμε να τους κατηγορούμε κι αυτοί εμάς, αλλά δεν θα οδηγήσει πουθενά», συνέχισε αναφερόμενος στις επικρίσεις του BJP.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Μπουπεντέρ Γιαντάβ, μέλος του BJP, τόνιζε σε μήνυμά του στο Twitter την Πέμπτη ότι «μέχρι σήμερα η Πεντζάμπ, κρατίδιο που διοικείται από το AAP, γνωρίζει αύξηση άνω του 19% στις καύσεις γεωργικών υπολειμμάτων σε σύγκριση με το 2021» και σημείωνε: «Ξέρουμε ποιος μετατρέπει το Νέο Δελχί σε θάλαμο αερίων».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v