Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρεκόρ χτυπούν οι λογαριασμοί ρεύματος και αερίου στην Ευρώπη

Διπλάσια η τιμή του φυσικού αερίου τον Οκτώβρη. Αλμα 67% για την τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, παρά την οικονομική στήριξη των κυβερνήσεων. Ποιος ο μεγάλος κίνδυνος, σύμφωνα με αναλυτές.

Ρεκόρ χτυπούν οι λογαριασμοί ρεύματος και αερίου στην Ευρώπη

Τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν περισσότερο από ποτέ για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο, παρόλο που οι κυβερνήσεις δαπανούν δισεκατομμύρια για να προστατεύσουν τους καταναλωτές από την ενεργειακή κρίση.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η μέση τιμή λιανικής του φυσικού αερίου σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία ήταν σχεδόν 18 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα τον Οκτώβριο, διπλάσια από ό,τι ήταν τον ίδιο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων ενέργειας VaasaETT.  Το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά έχει κάνει άλμα 67%, στα 36 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Τα στοιχεία έρχονται καθώς οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν δεσμευτεί για πάνω από 550 δισ. ευρώ για την προστασία των πολιτών και των επιχειρήσεων από το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος τον περασμένο χρόνο. Χωρίς οι χώρες να προσφέρουν αυτή την υποστήριξη, είναι πιθανό οι λογαριασμοί των νοικοκυριών να ήταν ακόμη υψηλότεροι, δήλωσε ο Philip Lewis, διευθύνων σύμβουλος της συμβουλευτικής εταιρείας που εδρεύει στο Ελσίνκι.

Σε μηνιαία βάση, η μέση τιμή μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 3,4% τον Οκτώβριο, ενώ για το φυσικό αέριο κατά 2,5%. Η μεγαλύτερη μηνιαία άνοδος καταγράφηκε στο Δουβλίνο, όπου οι δείκτες ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 44%, ενώ η μέση τιμή του φυσικού αερίου στη Ρώμη έκανε άλμα κατά 97%.

«Αν επρόκειτο να έχουμε την κρίση για έναν ακόμη χρόνο ή περισσότερο, το κόστος αυτών των μέτρων για αυτές τις κυβερνήσεις θα είναι τεράστιο», είπε ο Lewis σε συνέντευξή του. «Τελικά οι πελάτες θα ξεχάσουν ότι αυτές οι τιμές δεν είναι πραγματικές τιμές -θα τις θεωρήσουν ως κανονικές και τότε θα είναι ουσιαστικά αδύνατο να υποχωρήσουν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v