Βρετανία: Αύξηση 23% στις αμοιβές των CEO

Οι αμοιβές των διευθυντών των FTSE 100 ανέβηκαν κατά 23% το 2022, αγγίζοντας ποσά 109 φορές μεγαλύτερα απ' όσα εισπράττει ο μέσος Βρετανός εργαζόμενος, που πλήττεται -μάλλον περισσότερο- από την εκτόξευση του κόστους ζωής.

Βρετανία: Αύξηση 23% στις αμοιβές των CEO

Τα διευθυντικά στελέχη των 100 μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών της Βρετανίας (FTSE 100) είδαν τον μισθό τους να αυξάνεται 23% κατά μέσο όρο, λόγω των μπόνους ρεκόρ. Η μέση αμοιβή τους αυξήθηκε από 3,2 εκατ. λίρες πέρυσι σε 3,9 εκατ. φέτος, σύμφωνα με έρευνα της PricewaterhouseCoopers (PwC). Η ραγδαία αύξηση στα ρετιρέ, γράφει ο Guardian, σημειώνεται την ίδια ώρα που αποκρούονται τα αιτήματα των εργαζομένων για αυξήσεις των αποδοχών τους, προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον υψηλό πληθωρισμό και την κρίση του κόστους ζωής.

Κατά μέσο όρο, οι διευθύνοντες σύμβουλοι έλαβαν το 86% του μέγιστου δυνατού μπόνους, από 58% πέρυσι, και πάνω από τα ιστορικά επίπεδα προ Covid. Μόλις το 5% των CEO δεν έλαβαν μπόνους το οικονομικό έτος 2021-22, έναντι 22% έναν χρόνο νωρίτερα.

Η PwC εξήγησε ότι οι πληρωμές μπόνους ρεκόρ «οφείλονταν εν μέρει στην έκρηξη που σημείωσαν ορισμένοι τομείς μετά την πανδημία, καθώς το 2021 είχαν τεθεί συντηρητικοί στόχοι λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας στην αγορά».

Η μέση αμοιβή των διευθυνόντων συμβούλων βρίσκεται ξανά στα προ πανδημίας επίπεδα, καθώς ορισμένες εταιρείες είχαν μειώσει τις αποζημιώσεις των στελεχών κατά την κορύφωση της κρίσης. Το 2018-19, η μέση αμοιβή ήταν 3,6 εκατομμύρια λίρες. Το ποσοστό των CEO με παγωμένο μισθό μειώθηκε από 43% πέρυσι σε 15% φέτος.

Τον Αύγουστο, έρευνα που διεξήχθη για τον Guardian διαπίστωσε ότι ο μέσος CEO στη Βρετανία εισπράττει ποσό 109 φορές μεγαλύτερο από όσα εισπράττει αντίστοιχα ο μέσος Βρετανός εργαζόμενος, έναντι 79 φορές το 2020.

Η Φράνσις Ο' Γκρέιντι, γενική γραμματέας της ομοσπονδίας εργαζομένων TUC, είπε ότι η διευρυνόμενη διαφορά μεταξύ των αμοιβών στην κορυφή και των αμοιβών των εργαζομένων τροφοδοτεί την κρίση κόστους ζωής.

«Οι εργαζόμενοι αξίζουν ένα δίκαιο μερίδιο του πλούτου που δημιουργούν. Αλλά, αυτή τη στιγμή, οι αμοιβές των CEO αυξάνονται στα ύψη, ενώ οι εργαζόμενοι βιώνουν τη μεγαλύτερη πτώση πραγματικών μισθών τα τελευταία 20 χρόνια», είπε. «Αυτές οι μη ισορροπημένες μισθολογικές πολιτικές διευρύνουν το χάσμα, αυξάνοντας την κρίση του κόστους ζωής». Τέλος, ζήτησε κυβερνητική παρέμβαση ώστε να «χαμηλώσουν οι αμοιβές των στελεχών», μεταξύ άλλων με εκπροσώπηση των εργαζομένων «στις επιτροπές που καθορίζουν τις κορυφαίες αμοιβές και με εκλογή εργαζομένων στα διοικητικά συμβούλια εταιρειών».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v