Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία-ΕΕ κάνουν βήματα μπροστά στην κόντρα για το Brexit

Ξεκίνησε ο έλεγχος μιας real time βάσης δεδομένων για την διακίνηση αγαθών στη Βόρεια Ιρλανδία. Γιατί μπορεί να αποτελέσει κλειδί για συνολική διευθέτηση της κόντρας.

Βρετανία-ΕΕ κάνουν βήματα μπροστά στην κόντρα για το Brexit

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται κοντά σε μια σημαντική πρόοδο στην πολύμηνη διαμάχη τους για τους εμπορικούς κανόνες μετά το Brexit στη Βόρεια Ιρλανδία, διαφωνία που έχει απειλήσει κατά καιρούς να κλιμακωθεί σε πλήρη εμπορικό πόλεμο.

Η ΕΕ έχει αρχίσει να δοκιμάζει τη βάση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου που παρακολουθεί αγαθά που μετακινούνται από την ηπειρωτική Βρετανία στη Βόρεια Ιρλανδία, ανέφεραν πηγές που γνωρίζουν το θέμα στο Bloomberg. Εάν το μπλοκ ικανοποιηθεί, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια συμφωνία σε ότι αφορά τους τελωνειακούς ελέγχους στη Θάλασσα της Ιρλανδίας.

Είναι μια εξέλιξη που ταιριάζει με την πρόσφατη βελτιωμένη ρητορική που περιβάλλει τις διαπραγματεύσεις για τη Βόρεια Ιρλανδία, οι οποίες ξεκίνησαν ξανά τον Οκτώβριο μετά από ένα οκτάμηνο αδιέξοδο. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Rishi Sunak ελπίζει ότι μια συμφωνία θα εκτονώσει τις εντάσεις στην περιοχή.

Τα δεδομένα συναλλαγών σε πραγματικό χρόνο δεν θα επιλύσουν κάθε πτυχή της διαφοράς. Ένα άλλο σημαντικό σημείο διαφωνίας παραμένει σε ότι αφορά τη διακυβέρνηση της Βόρειας Ιρλανδίας, για παράδειγμα, με το Ηνωμένο Βασίλειο να απαιτεί να αφαιρεθεί ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στη διευθέτηση των διαφορών στην περιοχή που σχετίζονται με το Brexit. Αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή για την ΕΕ.

Ωστόσο, η επίλυση το θέματος των ελέγχων στα αγαθά θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουν άλλα ακανθώδη ζητήματα. Η διαφωνία πηγάζει από την αρχική συμφωνία για το Brexit, όταν και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι για να αποφευχθεί ένα χερσαίο σύνορο στο νησί της Ιρλανδίας, θα έπρεπε ουσιαστικά να υπάρχει ένα στη Θάλασσα της Ιρλανδίας και ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα πρέπει επίσης να παραμείνει στην ενιαία αγορά του μπλοκ.

Ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει τις δοκιμές δεδομένων. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου δεν σχολίασε αμέσως.

Διαφωνία συνόρων

Η ΕΕ έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι χρειάζεται πρόσβαση σε λεπτομερή δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για να προστατεύσει τα σύνορά της στην αγορά και κίνησε νομικές ενέργειες κατά του Ηνωμένου Βασιλείου τον Ιούνιο, λέγοντας ότι δεν παρείχε τα σχετικά στατιστικά στοιχεία. Εν τω μεταξύ, η βρετανική κυβέρνηση υποστήριξε ότι οι έλεγχοι είναι πολύ επαχθείς και έχουν διαταράξει το εμπόριο.

Το πολιτικό αδιέξοδο στην περιοχή περιπλέκει περαιτέρω το θέμα. Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα θέλει το λεγόμενο πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας που καταργήθηκε από τη συμφωνία για το Brexit να αντικατασταθεί και αρνείται να αναλάβει τη θέση του στο σύστημα διαμοιρασμού εξουσίας μέχρι να συμβεί αυτό.

Ως εκ τούτου, πολλά εξαρτώνται από την ετυμηγορία της ΕΕ για τα βρετανικά εμπορικά δεδομένα, τα οποία οι αξιωματούχοι του μπλοκ πρόκειται να περάσουν τις επόμενες εβδομάδες δοκιμάζοντας. Οι Βρετανοί αξιωματούχοι λένε ότι το σύστημα είναι έτοιμο εδώ και αρκετό καιρό και έχουν κάνει τις τροποποιήσεις που ζήτησε η ΕΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v