Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χάνουν εισόδημα οι Ελβετοί ύστερα από 80 χρόνια!

Οι εργαζόμενοι της χώρας αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη απώλεια σε πραγματικούς μισθούς από το 1942. Παίρνουν αυξήσεις κάτω του πληθωρισμού, για να αποφευχθεί το σπιράλ της ακρίβειας.

Χάνουν εισόδημα οι Ελβετοί ύστερα από 80 χρόνια!

Τη μεγαλύτερη απώλεια σε πραγματικούς μισθούς από το 1942 αντιμετωπίζουν οι Ελβετοί εργαζόμενοι, καθώς η χώρα προχωρά σε χαμηλές αυξήσεις για να αποφύγει τη σπείρα μισθών-τιμών, σύμφωνα με έρευνα της UBS.

Οι εργοδότες αύξησαν τους μισθούς κατά μέσο όρο 1,1% φέτος ενώ σκοπεύουν να τους αυξήσουν κατά 2,2% το 2023, σύμφωνα με στοιχεία από 290 εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα. Αν ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός, αυτό μεταφράζεται σε πραγματική απώλεια 1,8% το 2022, με μικρό κέρδος 0,1% το επόμενο έτος.

«Οι αυξήσεις μισθών λίγο πάνω από 2%, πολύ κάτω από το τρέχον επίπεδο πληθωρισμού, είναι απίθανο να φέρουν τους εργαζόμενους σε εορταστική διάθεση», δήλωσε ο Daniel Kalt, επικεφαλής οικονομολόγος της UBS για την Ελβετία. «Αυτός ο περιορισμός, ωστόσο, δεν υποδηλώνει σπείρα μισθών-τιμών και είναι απίθανο να τροφοδοτήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό».

Η αύξηση των τιμών καταναλωτή στην Ελβετία, γράφει το Bloomberg, επιβραδύνθηκε απροσδόκητα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, όμως παραμένει για ένατο συνεχόμενο μήνα πάνω από τον στόχο της Eθνικής Tράπεζας της Ελβετίας. Ο πρόεδρος της SNB Τόμας Τζόρνταν έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για δευτερογενείς επιπτώσεις, υπαινισσόμενος περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v