IEA κατακεραυνώνει ΟΠΕΚ+: Κινδυνεύει η οικονομία με τιμές $100 το βαρέλι

«Οι χώρες-πετρελαιοπαραγωγοί συνήθιζαν άλλοτε να ηρεμούν τις αγορές», δηλώνει ο διευθυντής του Οργανισμού. Κινητήριος μοχλός του πληθωρισμού η ενέργεια.

IEA κατακεραυνώνει ΟΠΕΚ+: Κινδυνεύει η οικονομία με τιμές $100 το βαρέλι

Πραγματικό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία αποτελεί το «φλερτ» των τιμών πετρελαίου με τα 100 δολάρια, δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), προσθέτοντας ότι εξεπλάγη από την απόφαση του ΟΠΕΚ+ στη συνεδρίαση της 5ης Οκτωβρίου να μειώσει την παραγωγή.

Ο Φατίχ Μπιρόλ συμπλήρωσε ότι στο παρελθόν οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες είχαν λάβει αποφάσεις που ηρεμούσαν τις αγορές.

«Αυτή η απόφαση μπορεί να ασκήσει περαιτέρω ανοδική πίεση στον πληθωρισμό και να αποδυναμώσει την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο Μπιρόλ στο Reuters, στο περιθώριο της διάσκεψης COP27 για το κλίμα στην Αίγυπτο.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του, γνωστοί ως OΠΕΚ+, αποφάσισαν να μειώσουν τον στόχο της παραγωγής κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, παρά την αντίθεση στις περικοπές από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Η επόμενη συνάντηση της ομάδας έχει προγραμματιστεί για τις 4 Δεκεμβρίου στη Βιέννη.

Ο Μπιρόλ είπε ότι αξιωματούχοι από αναπτυσσόμενες χώρες που συμμετείχαν στη διάσκεψη για το κλίμα επισήμαναν τις υψηλές τιμές του πετρελαίου ως κινητήριο μοχλό του πληθωρισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v