ΙΑΕΑ: Πολύ περίπλοκες οι διαπραγματεύσεις για πυρηνικά και Ζαπορίζια

Άσκηση υπομονής η προσπάθεια να δημιουργηθεί ζώνη προστασίας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, δηλώνει ο διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας. Ουκρανία και Ρωσία διαπραγματεύονται «με πολεμικούς όρους».

ΙΑΕΑ: Πολύ περίπλοκες οι διαπραγματεύσεις για πυρηνικά και Ζαπορίζια

Οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και την Ουκρανία για τη δημιουργία μιας ζώνης προστασίας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια είναι «πολύ περίπλοκες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ραφαέλ Γκρόσι, γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ/ΙΑΕΑ), σημειώνοντας ότι δεν μπορεί ο ίδιος να «χάσει την υπομονή του».

Ο πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, έχει καταληφθεί από τις αρχές Μαρτίου από τις ρωσικές δυνάμεις. Βρίσκεται σε ένα από τα εδάφη που προσαρτήθηκαν από τη Ρωσία και δεν απέχει πολύ από τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ των εδαφών που ελέγχονται από το Κίεβο και εκείνων που κατέχει η Μόσχα.

Ενώ εδώ και πολλούς μήνες Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται ότι βομβαρδίζουν την τοποθεσία, πριν από εβδομάδες ο ΔΟΑΕ ξεκίνησε συζητήσεις για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας τριγύρω, κάτι που ζήτησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

«Αυτό χρειάζεται πολύ χρόνο και είμαι ο πρώτος που ανυπομονώ, αλλά δεν έχω την πολυτέλεια να χάνω την υπομονή μου, πρέπει να συνεχίσω τις προσπάθειές μου», είπε ο Γκρόσι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο στο περιθώριο της διάσκεψης κορυφής της COP27 στην Αίγυπτο, Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ συζητά με τους προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

«Πρόκειται για πολύ περίπλοκες διαπραγματεύσεις, όπως μπορείτε να φανταστείτε, με δύο χώρες σε πόλεμο που δεν διαπραγματεύονται μεταξύ τους».

«Προσπαθώ να πείσω τις δύο χώρες να αποδεχτούν την ιδέα προστασίας του πυρηνικού σταθμού», πρόσθεσε, λέγοντας ότι «ελπίζει» να φέρει μια «επιτυχία».

Μεταξύ των δυσκολιών υπογράμμισε το γεγονός ότι συνομιλητές του δεν είναι μόνο διπλωμάτες, αλλά και στρατιωτικοί.

«Αυτό κάνει πολύ ευαίσθητες τις διαπραγματεύσεις όταν μιλάμε για την ακτίνα (προστασίας γύρω από το εργοστάσιο) ή για τον καθορισμό του στρατιωτικού εξοπλισμού που θα επιτρέπεται ή θα απαγορεύεται», υπογράμμισε ο Γκρόσι. «Μπορείτε να φανταστείτε ότι το βλέπουν από πολεμική οπτική».

Ενώ η G7 κατήγγειλε πρόσφατα την «απαράδεκτη πυρηνική ρητορική» της Ρωσίας, ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ εξέφρασε την «ανησυχία» του για τη χρήση πυρηνικών όπλων, αλλά και την ελπίδα ότι ο διεθνής οργανισμός θα είναι σε θέση να μειώσει τους κινδύνους.

Συγκεκριμένα, μετά από δηλώσεις της Μόσχας που κατηγόρησε το Κίεβο ότι ετοιμάζει βρόμικη βόμβα, ο ΔΟΑΕ έστειλε επιθεωρητές σε τρεις τοποθεσίες και δεν βρήκαν «κανένα σημάδι αδήλωτης πυρηνικής δραστηριότητας».

«Αυτοί οι ισχυρισμοί έγιναν με βάση την ιδέα ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα ως αντίποινα μετά από πιθανή χρήση της βρόμικης βόμβας», αλλά «καταρρίψαμε αυτούς τους ισχυρισμούς, ηρεμήσαμε την κατάσταση», διαβεβαίωσε ο Γκρόσι, σημειώνοντας ότι αυτό «δεν θα λειτουργεί απαραίτητα κάθε φορά».

Εξάλλου, «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για πόλεμο, επομένως οι ανησυχίες (σ.σ. για τη χρήση πυρηνικών όπλων) θα παραμείνουν μέχρι να έρθει η ειρήνη».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v