Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο πλήγμα για FTX: «Περίεργες» συναλλαγές και εκροές εκατομμυρίων!

Για χάκινγκ κάνουν λόγο στελέχη της εταιρίας, με κινήσεις πορτοφολιών και εκροές εκατοντάδων εκατ. δολαρίων, παρά την δηλωμένη αδυναμία του προβληματικού ομίλου για αναλήψεις.

Νέο πλήγμα για FTX: «Περίεργες» συναλλαγές και εκροές εκατομμυρίων!

Το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX που οδηγείται σε πτώχευση κλυδωνίζοντας ολόκληρη την αγορά crypto ανακοίνωσε ότι διερευνά «περίεργες συναλλαγές» καθώς αναλυτές ανέφεραν ότι καταγράφονται εκροές περιουσιακών στοιχείων στοιχεία crypto αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων από την πλατφόρμα. 

Το πιθανό hack είναι το τελευταίο πλήγμα για το FTX, την αυτοκρατορία κρυπτονομισμάτων που κάποτε αποτιμήθηκε στα 32 δισ. δολάρια και ελεγχόταν από τον 30χρονο επιχειρηματία Sam Bankman-Fried (φωτό), ο οποίος υπέβαλε αίτηση πτώχευσης στις ΗΠΑ την Παρασκευή.

Οπως μετέδωσαν οι Financial Times,  αναλυτές υπολόγισαν ότι υπήρξαν αναλήψεις αξίας άνω των 260 εκατ. δολαρίων, παρά την ανακοίνωση της FTX για αδυναμία να ανταποκριθεί σε ένα κύμα αιτήσεων για αναλήψεις από πελάτες λόγω των ανησυχιών για την οικονομική της υγεία και των συνδέσεων με την Alameda Research, την ιδιόκτητη επενδυτική εταιρία του Bankman-Fried.

Οι μαζικές αιτήσεις για αναλήψεις από τους πελάτες οδήγησαν τον ιδρυτή της FTX να αναζητήσει ανεπιτυχώς δισεκατομμύρια δολάρια για να διασώσει τον όμιλο.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οργανώθηκε προσπάθεια διάσωσης του FTX από το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, το Binance, με επικεφαλής τον μεγάλο αντίπαλο του Bankman-Fried, Changpeng Zhao.

Ωστόσο, η συμφωνία απέτυχε αφού το due diligence αποκάλυψε σημαντικά οικονομικά προβλήματα στο FTX ενώ οι νέες προσπάθειες για πακέτο διάσωσης επίσης κατέρρευσαν.

Το Σάββατο, ο επίσημος λογαριασμός της FTX στο Twitter έκανε retweet σχόλια από τον Ryne Miller, σύμβουλο της εταιρείας στις ΗΠΑ, στα οποία είπε ότι «διερευνούσε ανωμαλίες με κινήσεις πορτοφολιών που σχετίζονται με την ενοποίηση των λογαριασμών του FTX σε διάφορα χρηματιστήρια».

Οι εκροές εκτιμήθηκαν σε τουλάχιστον 266 εκατομμύρια δολάρια τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τους αναλυτές του ομίλου blockchain Nansen, με 73 εκατομμύρια δολάρια να αποσύρονται μόνο από την FTX US.

Οι ανησυχίες για πιθανο χάκινγκ εντάθηκαν όταν ένας διαχειριστής στην ομάδα υποστήριξης του Telegram για το FTX δήλωσε ότι «Το FTX έχει παραβιαστεί . . . Μην πηγαίνετε στον ιστότοπο FTX γιατί μπορεί να κατεβάσετε Trojans."

Η έρευνα για ανωμαλίες ακολούθησε την παραίτηση του Bankman-Fried, ο οποίος μέχρι αυτή την εβδομάδα ήταν ένα από τα πιο επιτυχημένα και σεβαστά πρόσωπα στον κόσμο των crypto, με εκτιμώμενη καθαρή αξία 24 δισ. δολαρίων.

Ο Bankman-Fried θα αντικατασταθεί από τον John J. Ray, ειδικό σε θέματα αναδιάρθρωσης που επέβλεψε τις διαδικασίες πτώχευσης για την Enron και τη Nortel Networks. Ο Ρέι είχε πει την Παρασκευή ότι ο Όμιλος FTX «έχει πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά μόνο με μια οργανωμένη, κοινή διαδικασία».

Ο όμιλος FTX έχει περίπου 100.000 πιστωτές, περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις 10-50 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την αίτηση πτώχευσης της εταιρείας στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Ντέλαγουερ.

Μεγάλες εταιρίες venture capital με σημαντική έκθεση στο FTX, όπως οι Sequoia και Paradigm, έχουν μηδενίσει τις επενδύσεις τους τις τελευταίες ημέρες.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ διερευνά επίσης το FTX, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων δανεισμού κρυπτονομισμάτων της πλατφόρμας και της διαχείρισης κεφαλαίων πελατών, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v