Προειδοποίηση CIA στη Ρωσία: Μη χρησιμοποιήσετε πυρηνικά

Συνομιλίες στην Άγκυρα, μεταξύ των επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ-Ρωσίας. Πρώτη επαφή ενόψει χειμερινής επιβράδυνσης των μαχών και σε αναζήτηση παράθυρου διαπραγματεύσεων.

Προειδοποίηση CIA στη Ρωσία: Μη χρησιμοποιήσετε πυρηνικά

Να μη χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα προειδοποίησε τη Ρωσία ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς, στην πρώτη συνάντηση που έγινε γνωστή μεταξύ ανώτατων αξιωματούχων των δύο χωρών μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Μπερνς εξέδωσε την προειδοποίησή του σε συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Ναρίσκιν στην Άγκυρα τη Δευτέρα, ανέφεραν οι ΗΠΑ.

«Μεταφέρει ένα μήνυμα για τις συνέπειες της χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία, για τους κινδύνους κλιμάκωσης και τη στρατηγική σταθερότητα», δήλωσε ο Λευκός Οίκος σύμφωνα με τους Financial Times.

Η συνάντηση του Μπερνς με τον αρχηγό της υπηρεσίας πληροφοριών της Ρωσίας -η πρώτη επιβεβαιωμένη προσωπική επαφή σε υψηλόβαθμο επίπεδο μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο- πραγματοποιείται σε μια τεταμένη στιγμή στο μέτωπο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο ή άλλο όπλο μαζικής καταστροφής στο πεδίο της μάχης, ιδιαίτερα καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν στρατιωτικές αποτυχίες.

Οι ρωσικές δυνάμεις υποχώρησαν από τη Χερσώνα την περασμένη εβδομάδα, στερώντας από τον Πούτιν τη μοναδική περιφερειακή πρωτεύουσα που καταλήφθηκε κατά τη διάρκεια της εννεάμηνης εισβολής. Ο Ρώσος πρόεδρος αντιμετωπίζει επίσης την προοπτική να χάσει ένα έδαφος που διακήρυξε ότι προσαρτά πανηγυρικά τον Σεπτέμβριο, με ειδική τελετή στο Κρεμλίνο.

Όταν ανακοίνωσε την προσάρτηση, ο Πούτιν είπε ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της» για να προστατεύσει τα νέα της εδάφη – και έκανε κρυφές απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων.

Όμως, η κλιμάκωση Πούτιν απέτυχε να αποτρέψει την Ουκρανία, της οποίας η καλύτερα εξοπλισμένη δύναμη συνέχισε να ανακαταλαμβάνει εδάφη.

Η απώλεια της Χερσώνας - την οποία η Ρωσία προσπάθησε να χαρακτηρίσει ως ελιγμό και όχι ως απόσυρση - είναι ένα από τις μεγαλύτερες ήττες για τη Μόσχα μέχρι σήμερα.

Οι πυρηνικές εντάσεις κορυφώθηκαν τον περασμένο μήνα, όταν η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι προετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει έναν εκρηκτικό μηχανισμό με ραδιενεργό υλικό, γνωστό ως βρόμικη βόμβα, πυροδοτώντας φόβους ότι η Μόσχα μπορεί να προχωρήσει σε προβοκάτσια για να κατηγορηθεί στο Κίεβο.

Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι φόβοι κατευνάστηκαν μετά από τηλεφωνήματα δυτικών υπουργών Άμυνας με τον Ρώσο ομόλογό τους Σεργκέι Σοϊγκού.

Τον περασμένο μήνα ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, επειδή δεν έχει «στρατιωτική ή πολιτική λογική», παρόλο που επανέλαβε τους ισχυρισμούς για την υποτιθέμενη βρόμικη βόμβα της Ουκρανίας.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν είχε επίσης συνομιλίες με ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους με σκοπό να κατευναστούν οι πυρηνικές εντάσεις, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times.

Οι συναντήσεις μεταξύ των αρχηγών των μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ και Ρωσίας πραγματοποιούνται τη στιγμή που ορισμένοι στην κυβέρνηση Μπάιντεν βλέπουν μια ευκαιρία για πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες, ενόψει επιβράδυνσης των μαχών τον χειμώνα.

«Θα υπάρξουν μάχες, αλλά θα είναι σχετικά στατικές και μετά θα ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για διαπραγματεύσεις», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Μαρκ Μίλι, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v