Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aντιπρόεδρος Fed: Σύντομα φρένο στην αύξηση επιτοκίων

«Να προχωρήσουμε με πιο προσεκτικό ρυθμό, συνεχίζοντας να διασφαλίζουμε τον περιορισμό του πληθωρισμού», πρότεινε η Lael Brainard. Σινιάλο για αύξηση μισής μονάδας τον Δεκέμβριο.

Aντιπρόεδρος Fed: Σύντομα φρένο στην αύξηση επιτοκίων

Η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Lael Brainard δήλωσε ότι η Fed πιθανώς θα πρέπει σύντομα να μειώσει το μέγεθος των αυξήσεων επιτοκίων της, υποδεικνύοντας ότι τάσσεται υπέρ της επιβράδυνσης σε αύξηση μισής μονάδας ήδη από τον επόμενο μήνα.

«Πιθανώς θα είναι σκόπιμο να προχωρήσουμε σύντομα σε πιο αργούς ρυθμούς αυξήσεων», είπε η Brainard σε εκδήλωση του Bloomberg στην Ουάσινγκτον. «Πιο σημαντικό είναι να τονίσουμε ότι έχουμε κάνει ήδη πολλά, αλλά έχουμε και πολλά ακόμη να κάνουμε».

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει αυξήσει το βασικό της επιτόκιο από σχεδόν μηδέν τον Μάρτιο σ' ένα εύρος στόχου 3,75% έως 4% αυτό τον μήνα, σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει την οικονομία και να ρίξει τον πληθωρισμό από τα υψηλά 40ετίας. Η πιο επιθετική εκστρατεία σύσφιξης από τη δεκαετία του 1980 περιλάμβανε αυξήσεις επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης σε κάθε μία από τις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις νομισματικής πολιτικής, τριπλασιάζοντας τις συνήθεις κινήσεις της.

«Υπάρχουν πιθανότητες να χαθεί έδαφος και θα πάρει κάποιο χρόνο για να περάσει αυτή η σωρευτική σύσφιξη» είπε η Brainard. «Επομένως, είναι λογικό να προχωρήσουμε με πιο προσεκτικό ρυθμό, βασισμένο στα δεδομένα, συνεχίζοντας να διασφαλίζουμε τον περιορισμό του πληθωρισμού συν τω χρόνω».

Οι επενδυτές αναμένουν τώρα ότι οι αξιωματούχοι της Fed θα επιλέξουν μια αύξηση μισής ποσοστιαίας μονάδας στη συνεδρίασή τους στις 13-14 Δεκεμβρίου, μετά από μήνυμα του επικεφαλής Τζερόμ Πάουελ στις 2 Νοεμβρίου ότι μια τέτοια πτώση υπάρχει ως ενδεχόμενο και την επακόλουθη έκθεση του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ που έδειξε ότι οι αυξήσεις στις τιμές καταναλωτή μπορεί να αρχίσουν να μετριάζονται.

Η έκθεση έδειξε ότι ο πληθωρισμός μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Οκτώβριο, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να αυξάνεται κατά 7,7% από πέρυσι έναντι 8,2% τον προηγούμενο μήνα.

Ωστόσο, αξιωματούχοι τόνισαν ότι πρέπει να δουν σειρά χαμηλότερων μηνιαίων μετρήσεων για να πεισθούν ότι οι πιέσεις στις τιμές υποχωρούν σε επίπεδα που συνάδουν με τον στόχο 2% της κεντρικής τράπεζας.

«Τα πιο πρόσφατα στοιχεία στον δείκτη τιμών καταναλωτή υποδηλώνουν ότι ίσως θα παρουσιάσει επίσης μικρή μείωση το βασικό μέτρο για την κατά κεφαλή κατανάλωση στο οποίο εστιάζουμε», είπε η Brainard. «Θα ήταν ευπρόσδεκτο».

Οι αξιωματούχοι τον Σεπτέμβριο προέβλεψαν ότι τα επιτόκια θα φτάσουν το 4,6% το 2023, αλλά ο Πάουελ στις 2 Νοεμβρίου αναθεώρησε τις προβλέψεις προς τα πάνω. Οι επενδυτές βλέπουν τώρα τα επιτόκια να κορυφώνονται λίγο κάτω από το 5% μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους.

«Αν κινηθούμε με πιο προσεκτικό ρυθμό, θα είμαστε σε θέση να δούμε πραγματικά πώς εξελίσσεται η σωρευτική σύσφιξη», είπε η Brainard. «Αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να το προσδιορίσουμε».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v