Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αιφνιδιαστική συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν, στήριξη για τα F-16

Χωρίς να έχει ανακοινωθεί από τον Λευκό Οίκο και αιφνιδιάζοντας τους Αμερικανούς δημοσιογράφους έγινε η συνάντηση. Ο Μπάιντεν μάς στηρίζει για τα F-16, λέει η Αγκυρα.

Αιφνιδιαστική συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν, στήριξη για τα F-16

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε μια σύντομη, απροειδοποίητη συνάντηση στο περιθώριο των G20 με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μεταδίδει το Bloomberg.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 στο Μπαλί της Ινδονησίας. Τουρκικά ΜΜΕ δημοσίευσαν φωτογραφίες στο Twitter, αλλά ο Λευκός Οίκος δεν ανακοίνωσε τη συνάντηση και οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι που συνόδευαν τον Μπάιντεν στην G20 δεν είχαν τη δυνατότητα να την καλύψουν.

Ο Ερντογάν, θυμίζει το πρακτορείο, έχει απογοητεύσει κατά καιρούς τις ΗΠΑ και τους άλλους συμμάχους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Έχει καλλιεργήσει στενούς δεσμούς με τη Μόσχα, αγόρασε τους S-400 και πρόσφατα έβαλε εμπόδια στην είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Οι εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου από τους οποίους ζητήθηκαν σχόλια δεν απάντησαν αμέσως.

Οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ επιδεινώθηκαν περαιτέρω μετά τη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή, για την οποία η κυβέρνηση του Ερντογάν κατηγόρησε την κουρδική οργάνωση PKK. Τη Δευτέρα, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε ότι ένα συλλυπητήριο μήνυμα από τις ΗΠΑ για τη βομβιστική επίθεση θα πρέπει να εκληφθεί ως ότι «ο δολοφόνος επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος».

Οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει το PKK τρομοκρατική οργάνωση, αλλά υποστηρίζουν ότι η κουρδική ομάδα YPG με την οποία συνεργάζεται στη Συρία δεν συνδέεται με αυτό.

Τουρκική προεδρία: Διμερή θέματα στην ατζέντα

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν θέματα διμερών σχέσεων, ανάμεσά τους θέματα εμπορίου και ασφαλείας, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου κορυφής της G20, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τα θύματα της βομβιστικής επίθεσης της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη και δήλωσε στον Ερντογάν ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Τουρκία στο αίτημά της για τα αεροσκάφη F-16, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς, επικαλούμενο την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα στο αίτημα της Σουηδίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τον ρόλο του στην επανάληψη των εξαγωγών σιτηρών κατ' εφαρμογή της διεθνούς συμφωνίας ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v