Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλειδώνει παράταση στην συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών

H υφιστάμενη συμφωνία λήγει στις 19 Νοεμβρίου, αλλά σύμφωνα με τέσσερις πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση πρόκειται να παραταθεί.

Κλειδώνει παράταση στην συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών

Η Ρωσία αναμένεται να συμφωνήσει να επεκτείνει τη συμφωνία που επιτρέπει τις εξαγωγές σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων από τη Μαύρη Θάλασσα, διασφαλίζοντας μια ζωτική ροή τροφίμων στην παγκόσμια αγορά, μεταδίδει το Bloomberg.

H υφιστάμενη συμφωνία λήγει στις 19 Νοεμβρίου, αλλά σύμφωνα με τέσσερα άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση και μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας πρόκειται να παραταθεί. Δεν διευκρίνισαν αν η Ρωσία θα επιδιώξει να προσθέσει νέους όρους σε αντάλλαγμα για την επέκταση ή άλλες λεπτομέρειες.

Το αρχικό σύμφωνο, που συνήφθη στα τέλη Ιουλίου αναβίωσε τις θαλάσσιες εξαγωγές από την Ουκρανία μετά τον αποκλεισμό που επέβαλε η Ρωσία στα λιμάνια της χώρας με την έναρξη του πολέμου. Με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ υπεγράφη αρχικά για 120 ημέρες, οι οποίες πρόκειται να λήξουν το Σάββατο. Η συμφωνία προβλέπει αυτόματη παράταση για άλλες 120 ημέρες, εκτός εάν ένα από τα μέρη αποφασίσει να την αποσύρει ή να την τροποποιήσει.

Παράλληλα με την αρχική συμφωνία, τα Ηνωμένα Έθνη δεσμεύτηκαν να βοηθήσουν στη διασφάλιση απρόσκοπτων εξαγωγών ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v