Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα: Θετικό το «σήμα» Μόσχας ότι είναι πρόθυμη για διάλογο

Το Πεκίνο είναι πρόθυμο να εργαστεί με τη Μόσχα για την προώθηση των υψηλού επιπέδου επαφών σε διάφορους τομείς, δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών στον Ρώσο ομόλογό του.

Κίνα: Θετικό το «σήμα» Μόσχας ότι είναι πρόθυμη για διάλογο

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι δήλωσε στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια συνάντησης στη σύνοδο της G20 ότι η θέση της Ρωσίας ότι δεν πρέπει να διεξαχθεί ποτέ ένας πυρηνικός πόλεμος δείχνει μια «λογική» και «υπεύθυνη» στάση. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Γουάνγκ ανέφερε επίσης ότι η Κίνα χαιρετίζει το «σήμα» της Μόσχας ότι είναι πρόθυμη να συμμετέχει σε διάλογο για την Ουκρανία και να συμφωνήσει σε μια επανεκκίνηση της συμφωνίας για τις εξαγωγές σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα. 

«Η Κίνα είναι πρόθυμη να εργαστεί με τη Ρωσία για την προώθηση των υψηλού επιπέδου επαφών σε διάφορους τομείς, την εμβάθυνση της διμερούς πρακτικής συνεργασίας και τη διευκόλυνση των ανταλλαγών προσωπικού» τόνισε ο Γουάνγκ. 

Εν τω μεταξύ, η Κίνα τάχθηκε στο πλευρό της Ρωσίας στη σύνοδο της G20 στην Ινδονησία και αντιτάχθηκε στον χαρακτηρισμό της εισβολής στην Ουκρανία ως «πολέμου».

Το Πεκίνο και η Μόσχα άσκησαν ισχυρές πιέσεις για να χρησιμοποιηθεί ένας διαφορετικός όρος στο κοινό ανακοινωθέν της συνόδου για την περιγραφή της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ανέφεραν πηγές στη Washington Post.

Το τελικό ανακοινωθέν αναμένεται να περιλαμβάνει τη λέξη «πόλεμος», αν και πιθανότατα θα επισημαίνει ότι κάποιες χώρες έχουν διαφορετική άποψη όσον αφορά τον πόλεμο και τον παγκόσμιο αντίκτυπό του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v