Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υψηλό 41 ετών χτύπησε ο πληθωρισμός στη Βρετανία

Στο 11,1% ανέβασε ταχύτητα τον Οκτώβριο. Αλμα 16,4% για τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά -έκαναν την πιο μεγάλη άνοδο από το 1977.

Υψηλό 41 ετών χτύπησε ο πληθωρισμός στη Βρετανία

Σε υψηλό 41 ετών εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Οκτώβριο, σκαρφαλώνοντας στο 11,1%. Το αποτέλεσμα είναι υψηλότερο από τις προσδοκίες καθώς οι τιμές των τροφίμων, των μεταφορών και της ενέργειας συνέχισαν να πιέζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οπως μεταδίδει το CNBC, oικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ετήσια αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 10,7%. Tα στοιχεία του Οκτωβρίου σηματοδοτούν επιτάχυνση από το υψηλό 40 ετών, ύψους 10,1%, που καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) δήλωσε ότι οι μεγαλύτερες ανοδικές συνεισφορές προήλθαν από την ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα.

«Οι ενδεικτικές εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό υποδηλώνουν ότι την τελευταία φορά που ήταν υψηλότερος, ήταν τον Οκτώβριο του 1981, όπου η εκτίμηση για τον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού ήταν 11,2%», ανέφερε η ONS.

Τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά συνέβαλαν επίσης σημαντικά, με αύξηση κατά 16,4% τους 12 μήνες έως τον Οκτώβριο, σημειώνοντας το υψηλότερο ετήσιο ποσοστό από τον Σεπτέμβριο του 1977.

Η χώρα είναι αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη ύφεση που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας, ενώ η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα προσπαθούν να συντονίσουν τη σύσφιξη της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής προκειμένου να περιορίσουν τον πληθωρισμό.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ θα παρουσιάσει νέα δημοσιονομική δήλωση την Πέμπτη και αναμένεται να ανακοινώσει σημαντικές αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών, σε μια προσπάθεια να καλύψουν μια τρύπα £50 δισ. στα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Ο πληθωρισμός χονδρικής έφτασε στο 14,8% τους 12 μήνες έως τον Οκτώβριο, από 16,3% που καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v