Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στόλτενμπεργκ: Ουκρανικός πύραυλος έπληξε την Πολωνία

Εκτοξεύτηκε για να υπερασπιστεί το ουκρανικό έδαφος από επιθέσεις ρωσικών πυραύλων Κρουζ, δήλωσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ. Ανάλογη θέση διατυπώθηκε και από τον πρόεδρο της Πολωνίας. Τι λέει το Κίεβο.

Στόλτενμπεργκ: Ουκρανικός πύραυλος έπληξε την Πολωνία

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η έκρηξη στο πολωνικό έδαφος προκλήθηκε από την ουκρανική αεράμυνα.

«Η προκαταρκτική ανάλυσή μας δείχνει ότι το περιστατικό πιθανότατα προκλήθηκε από ουκρανικό πύραυλο αεράμυνας που εκτοξεύτηκε για να υπερασπιστεί το ουκρανικό έδαφος από επιθέσεις ρωσικών πυραύλων κρουζ», είπε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση των συμμάχων του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η έρευνα του ΝΑΤΟ βρίσκεται σε εξέλιξη. «Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης επίθεσης», είπε ο Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι επίσης «δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Ρωσία προετοιμάζει επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες εναντίον του ΝΑΤΟ».

Πολωνία: Ουκρανικός S-300

Ο πύραυλος που κατέπεσε χθες σε χωριό της Πολωνίας στα σύνορα με την Ουκρανία ήταν πιθανόν ένας S-300, δήλωσε ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βαρσοβία.

«Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε εμείς και οι σύμμαχοί μας, επρόκειτο για έναν πύραυλο S-300 κατασκευασμένο στη Σοβιετική Ενωση, έναν παλιό πύραυλο, και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι εκτοξεύτηκε από τη ρωσική πλευρά», είπε.

Δεν υπάρχουν στοιχεία για εσκεμμένη επίθεση κατά της Πολωνίας, είπε ο Αντρέι Ντούντα. «Είναι πολύ πιθανόν ότι εκτοξεύτηκε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα», πρόσθεσε.

Η Πολωνία συνεχίζει να αναλύει το ενδεχόμενο επίκλησης του άρθρου 4 της συνθήκης του ΝΑΤΟ, αλλά φαίνεται ότι ενδεχομένως να μην είναι αναγκαία η χρησιμοποίηση της πρόβλεψης αυτής, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέους Μοραβιέτσκι, κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου.

Ουκρανία: Εχουμε αποδείξεις «ρωσικού ίχνους» στον πύραυλο που χτύπησε την Πολωνία

Η Ουκρανία θέλει πρόσβαση στο σημείο της έκρηξης στην ανατολική Πολωνία, η οποία σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους πιθανότατα προκλήθηκε από ουκρανικό πύραυλο αεράμυνας, δήλωσε την Τετάρτη ανώτερος αξιωματούχος της Ουκρανίας.

Ο Oleksiy Danilov, Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, δήλωσε ότι η Ουκρανία επιθυμεί μια κοινή έρευνα με τους εταίρους της για το περιστατικό της Τρίτης και να δει τις πληροφορίες που οδήγησαν στα συμπεράσματα των συμμάχων της.

Το Κίεβο είναι «ανοιχτό σε μια ολοκληρωμένη μελέτη της κατάστασης», έγραψε ο κ. Danilov στην επίσημη σελίδα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στο Facebook.

Ο Ντανίλοφ είπε επίσης ότι η Ουκρανία έχει αποδείξεις για "ρωσικό ίχνος".

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε από την πλευρά του ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η έκρηξη που σκότωσε δύο ανθρώπους στην Πολωνία δεν προκλήθηκε από ουκρανικό πύραυλο.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι δεν ήταν δικός μας πύραυλος», είπε, σύμφωνα με το Interfax Ukraine, προσθέτοντας πως η Ουκρανία πρέπει να αποκτήσει πρόσβαση στο σημείο της έκρηξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v