Πράσινο ομόλογο NextGenerationEU εξέδωσε η Κομισιόν

Εχει 10ετή διάρκεια, με ημερομηνία λήξης στις 4 Φεβρουαρίου 2033.

Πράσινο ομόλογο NextGenerationEU εξέδωσε η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε σήμερα πρόσθετα ομόλογα ύψους 8,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 6 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης ενός πράσινου ομολόγου NextGenerationEU για το πρόγραμμα ανάκαμψης και 2,5 δισ. ευρώ μέσω ενός ομολόγου για τη στήριξη της Ουκρανίας στο πλαίσιο του προγράμματος μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής (ΜΧΣ) έκτακτης ανάγκης, το οποίο προτάθηκε μετά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Το πράσινο ομόλογο NextGenerationEU έχει 10ετή διάρκεια, με ημερομηνία λήξης στις 4 Φεβρουαρίου 2033, ενώ το ομόλογο του προγράμματος ΜΧΣ έχει 30ετή διάρκεια, με ημερομηνία λήξης στις 4 Μαρτίου 2053.

Με το σημερινό πράσινο ομόλογο, η Επιτροπή έχει εκδώσει πράσινα ομόλογα NextGenerationEU συνολικού ύψους 35,5 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση πράσινων έργων στο πλαίσιο των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας των κρατών μελών της ΕΕ. Συνολικά, η Επιτροπή έχει εκδώσει ομόλογα αξίας 96,5 δισ. ευρώ σε μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση στο πλαίσιο του NextGenerationEU το 2022 και 167,5 δισ. ευρώ από τον Ιούνιο του 2021 που άρχισε το πρόγραμμα.

Όσον αφορά τα έσοδα από το 30ετές ομόλογο, θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της τελευταίας δόσης των δανείων του προγράμματος ΜΧΣ προς την Ουκρανία. Μέχρι τώρα, εντός του 2022, η Επιτροπή έχει συγκεντρώσει 6,7 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση δανείων του προγράμματος ΜΧΣ προς την Ουκρανία. Η σημερινή συναλλαγή έρχεται σε συνέχεια της εκταμίευσης ύψους 1,2 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους, 1 δισ. ευρώ τον Αύγουστο και 2 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο. Προβλέπεται πρόσθετο ποσό 500 εκατ. ευρώ που θα εκταμιευθεί πριν από το τέλος του έτους.

Ο Επίτροπος Προϋπολογισμού και Διοίκησης κ. Γιοχάνες Χαν δήλωσε σχετικά: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αλληλέγγυα προς την Ουκρανία και το πρόγραμμα ΜΧΣ αποτελεί νέα έκφραση της συνεχιζόμενης στήριξής μας προς τη χώρα. Θα ακολουθήσουν και άλλα μέτρα στήριξης, μεταξύ άλλων με τα 18 δισ. ευρώ που έχουμε προτείνει για το 2023.»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v