Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: Σκληρό πακέτο φόρων και περικοπές στις δαπάνες

Το «πικρό χάπι» για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών. Σε ύφεση βρίσκεται ήδη η οικονομία της χώρας.

Βρετανία: Σκληρό πακέτο φόρων και περικοπές στις δαπάνες

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ ανακοίνωσε μια σειρά από αυξήσεις φόρων και περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, παρουσιάζοντας ένα σκληρό δημοσιονομικό σχέδιο, το οποίο είπε ότι είναι απαραίτητο μετά το πλήγμα που επέφερε στη δημοσιονομική φήμη της χώρας η πρώην πρωθυπουργός Λιζ Τρας.

Ο Χαντ δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι η οικονομία είναι ήδη σε ύφεση και προβλέπεται να συρρικνωθεί το επόμενο έτος, αλλά δεν υπήρχε τρόπος να αποφευχθεί το επώδυνο «δημοσιονομικό φάρμακο», για να διασφαλιστεί ότι η Βρετανία θα μπορούσε να χτίσει πάνω στην πρόσφατη αποκατάσταση της ηρεμίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η στερλίνα κινείται αρνητικά 0,9% έναντι του δολαρίου, αλλάζοντας χέρια στο $1,181. Το ευρώ σημειώνει άνοδο 0,1% σε σύγκριση με το βρετανικό νόμισμα, στις £0,875.

«Η αξιοπιστία δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη και τα χθεσινά στοιχεία για τον πληθωρισμό δείχνουν ότι πρέπει να συνεχίσουμε έναν αδυσώπητο αγώνα για να τον μειώσουμε, συμπεριλαμβανομένης μιας σημαντικής δέσμευσης για την ανοικοδόμηση των δημόσιων οικονομικών», είπε.

Ο Χαντ ανακοίνωσε αλλαγές στους φορολογικούς κανόνες, που σημαίνουν ότι περισσότεροι άνθρωποι θα πληρώνουν βασικό φόρο εισοδήματος, χαμηλότερο όριο για την εφαρμογή ανώτατου συντελεστή φόρου εισοδήματος και περικοπή στα αφορολόγητα κέρδη από μερίσματα.

Η εισφορά στα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών θα αυξηθεί στο 35% από 25% από την 1η Ιανουαρίου έως το 2028 και θα επιβληθεί νέος προσωρινός φόρος 45% στις ηλεκτροπαραγωγές, για να συγκεντρωθούν συνολικά 14 δισεκατομμύρια λίρες το επόμενο έτος.

Το σφίξιμο της ζώνης έρχεται εν μέσω αδύναμης προοπτικής για την οικονομία. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αναμένεται τώρα να συρρικνωθεί κατά 1,4% το επόμενο έτος σε σύγκριση με την πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,8% στην προηγούμενη πρόβλεψη.

Έκτοτε, η βρετανική οικονομία δέχτηκε πιέσεις από έναν πληθωρισμό που τώρα είναι πάνω από το 11%, μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και μια περίοδο έντονης αστάθειας στις χρηματοπιστωτικές αγορές κατά τη σύντομη πρωθυπουργική θητεία της Τρας.

Η πρόβλεψη είναι ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,3% το 2024 και κατά 2,6% το 2025, δήλωσε ο Χαντ, σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις του για ανάπτυξη 2,1% και 1,8% αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, αναμένεται να φτάσει στο 9,1% το 2022, υψηλότερα από την πρόβλεψη του Μαρτίου για 7,4%. Θα πέσει στο 7,4% το επόμενο έτος, από 4% που αναμενόταν προηγουμένως.

Οι Χαντ και Σούνακ έχουν δηλώσει ότι θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη Βρετανία, μετά το αποτυχημένο πείραμα της Τρας, με μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές. Η Βρετανία είναι η μόνη οικονομία στους G-7 που δεν έχει ακόμη ανακτήσει το μέγεθος που είχε προ πανδημίας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v