Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: «Πράσινο φως» FDA σε κρέας κοτόπουλου από εργαστήριο

Η FDA δήλωσε ότι πραγματοποίησε μια «προσεκτική αξιολόγηση» του καλλιεργημένου κοτόπουλου της Upside Foods, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων και πληροφοριών που παρείχε η εταιρεία, και «δεν είχε άλλες ερωτήσεις αυτή τη στιγμή».

ΗΠΑ: «Πράσινο φως» FDA σε κρέας κοτόπουλου από εργαστήριο

Νεοφυής επιχείρηση κρέατος που καλλιεργείται σε εργαστήριο ,με έδρα την Καλιφόρνια, έλαβε το πρώτο πράσινο φως για τέτοια προϊόντα από την αμερικανική υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων την Τετάρτη, αν και το προϊόν έχει ακόμα περισσότερα εμπόδια να ξεπεράσει πριν πωληθεί στους καταναλωτές.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ δήλωσε ότι πραγματοποίησε μια «προσεκτική αξιολόγηση» του καλλιεργημένου κοτόπουλου της Upside Foods, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων και πληροφοριών που παρείχε η εταιρεία, και «δεν είχε άλλες ερωτήσεις αυτή τη στιγμή», δίνοντας πράσινο φως στην εταιρεία. 

«Ξεκινήσαμε την Upside σε έναν κόσμο γεμάτο σκεπτικιστές και σήμερα, γράψαμε ξανά ιστορία ως η πρώτη εταιρεία που έλαβε μια επιστολή «Χωρίς ερωτήσεις» από τον FDA για το καλλιεργημένο κρέας», δήλωσε η ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος Uma Valeti.

Ο FDA διευκρίνισε ότι η αξιολόγηση δεν αποτελεί «διαδικασία έγκρισης».

Η Upside Foods θα πρέπει να υποβληθεί σε έλεγχο από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, για παράδειγμα, προτού μπορέσει να πουλήσει τα προϊόντα της.

Τούτου λεχθέντος, αυτή «είναι μια στιγμή ορόσημο στην ιστορία του φαγητού», είπε η Valeti.

Αρκετές νεοφυείς επιχειρήσεις στοχεύουν στην παραγωγή του λεγόμενου κρέατος που καλλιεργείται στο εργαστήριο, το οποίο θα επιτρέψει στους ανθρώπους να καταναλώνουν ζωικές πρωτεΐνες χωρίς να βλάπτουν το περιβάλλον μέσω της γεωργίας και χωρίς να υποφέρουν τα ζώα.

Αυτά τα προϊόντα διαφέρουν από τα υποκατάστατα φυτικής προέλευσης, όπως τα μπιφτέκια σόγιας που μιμούνται την υφή και τη γεύση του κρέατος, αλλά δεν περιέχουν ζωική πρωτεΐνη.

Η start-up Eat Just, ανταγωνίστρια της Upside Foods, ήταν η πρώτη που έλαβε άδεια για την παραγωγή τεχνητού κρέατος, στη Σιγκαπούρη το 2020.

Ενώ η επιτυχία στη γενική αγορά εργαστηριακού κρέατος έχει αποδειχθεί περίπλοκη και ακριβή, ορισμένες εταιρείες έχουν στρέψει το βλέμμα τους στις τροφές για ζώα συντροφιάς, των οποίων οι καταναλωτές είναι πολύ λιγότερο επιλεκτικοί.

Η Bond Pet Foods, μια start-up στο Κολοράντο, δημιουργεί ζωική πρωτεΐνη από μια διαδικασία μικροβιακής ζύμωσης για τροφή για σκύλους.

ΠΗΓΗ: www.iatronet.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v