Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Nord Stream: Ιχνη εκρηκτικών βρήκαν Σουηδοί ερευνητές

Επιβεβαιώνεται το σαμποτάζ στους αγωγούς αερίου, καθώς οι σουηδικές αρχές μετά από έρευνα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι υπήρξε «βαριά δολιοφθορά».

Nord Stream: Ιχνη εκρηκτικών βρήκαν Σουηδοί ερευνητές

Μια σουηδική έρευνα στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αιτία της καταστροφής ήταν «βαριά δολιοφθορά», σύμφωνα με δήλωση της υπηρεσίας ασφαλείας της χώρας.

Η έρευνα θα συνεχίσει να αναλύει τα τμήματα όπου σημειώθηκε η ζημιά, για να δει «αν κάποιος μπορεί να γίνει ύποπτος και αργότερα να απαγγελθεί κατηγορία», ανέφερε η δήλωση.

Ο αγωγός, ο οποίος διασχίζει τη Βαλτική Θάλασσα στη Γερμανία από τη Ρωσία, έχει βρεθεί στο επίκεντρο έρευνας από τις αρχές στη Σουηδία, μετά από δύο διαρροές που ανακαλύφθηκαν στην αποκλειστική οικονομική περιοχή της σκανδιναβικής χώρας στα τέλη Σεπτεμβρίου, θυμίζει το Bloomberg.

Σε ξεχωριστή δήλωση, ο Σουηδός εισαγγελέας Mats Ljungqvist είπε ότι «η ανάλυση έδειξε υπολείμματα εκρηκτικών σε πολλά από τα ξένα αντικείμενα που βρέθηκαν».

Κρεμλίνο: Σημαντικό να βρούμε ποιος έκανε σαμποτάζ στους Nord Stream

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σχολίασε την Παρασκευή τα ευρήματα της Σουηδίας σχετικά με τις ζημιές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2. Δήλωσε ότι οι κατηγορίες για «σοβαρή δολιοφθορά» επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες που έχει η Ρωσία.

«Είναι πολύ σημαντικό να μην σταματήσουμε, είναι πολύ σημαντικό να βρούμε ποιος βρίσκεται πίσω από αυτή την έκρηξη», επέμεινε.

Ο Πεσκόφ δεν μπόρεσε να διευκρινίσει πότε θα επισκευαστούν οι αγωγοί. «Πρέπει να περιμένουμε μια πλήρη εκτίμηση της ζημιάς, πρέπει να αναλύσουμε αυτά τα δεδομένα ζημιών προτού οι ειδικοί καταλήξουν σε συμπέρασμα για τις προοπτικές ανάκαμψης», εξήγησε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v