Σύνοδος ΟΑΣΕ: Η Πολωνία απαγόρευσε την είσοδο στον Λαβρόφ

Έντονη αντίδραση της ρωσικής διπλωματίας. «Η Βαρσοβία επιφέρει ανεπανόρθωτο πλήγμα στο κύρος του Οργανισμού, μετατρέποντάς τον σε πεδίο αντιρωσικών ασκήσεων».

Σύνοδος ΟΑΣΕ: Η Πολωνία απαγόρευσε την είσοδο στον Λαβρόφ

Η Ρωσία κατήγγειλε την «προκλητική» -όπως τη χαρακτήρισε- απόφαση της Βαρσοβίας να αρνηθεί την είσοδο του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε πολωνικό έδαφος για τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ.

«Η απόφαση της Πολωνίας [...] είναι προκλητική και δεν έχει προηγούμενο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ρωσική διπλωματία.

«Η Βαρσοβία όχι μόνο δυσφημείται με αυτό τον τρόπο, αλλά και επέφερε ανεπανόρθωτο πλήγμα στο κύρος ολόκληρου του Οργανισμού», συνεχίζει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Η Πολωνία, που διοργανώνει στις αρχές Δεκεμβρίου την υπουργική σύνοδο του ΟΑΣΕ, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι αρνήθηκε την είσοδο του Λαβρόφ στο έδαφός της. 

«Αναμένουμε από τη Ρωσική Ομοσπονδία να επιλέγει τα μέλη της αντιπροσωπείας της σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή της εκ περιτροπής προεδρίας του Οργανισμού, που ασκεί φέτος η Βαρσοβία.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, η ρωσική αντιπροσωπεία δεν πρέπει να «περιλαμβάνει άτομα σε βάρος των οποίων έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση» μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως ο Λαβρόφ.

«Είμαστε βέβαιοι πως όλοι οι λογικοί πολιτικοί μοιράζονται την άποψη της ρωσικής πλευράς ότι τέτοιες ενέργειες είναι απαράδεκτες», ανέφερε η ρωσική διπλωματία.

«Αυτές οι ολέθριες αποφάσεις των Πολωνών [...] σπρώχνουν τον ΟΑΣΕ στην άβυσσο», ανέφερε, επικρίνοντας τον Οργανισμό ότι μετατρέπεται σε «πεδίο για αντιρωσικές ασκήσεις».

Η σύνοδος των 57 υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ θα διεξαχθεί την 1η και 2α Δεκεμβρίου στο Λοτζ, μια πόλη στην κεντρική Πολωνία.

Της ρωσικής αντιπροσωπείας θα ηγηθεί ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΑΣΕ Αλεξάντρ Λουκασέβιτς, σύμφωνα με τη Μόσχα.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v