Nomura: Κίνδυνος νομισματικής κρίσης για Τσεχία, Ρουμανία και Ουγγαρία

Το ουγγρικό φιορίνι συγκαταλέγεται στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών με τις χειρότερες επιδόσεις φέτος.

Nomura: Κίνδυνος νομισματικής κρίσης για Τσεχία, Ρουμανία και Ουγγαρία

Η Τσεχία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο κρίσεων στη συναλλαγματική τους ισοτιμία κατά το επόμενο έτος, καθώς αυξάνονται οι δημοσιονομικές και εξωτερικές προκλήσεις, προειδοποιεί η Nomura.

Η προειδοποίηση βασίζεται στην ανάλυση οκτώ δεικτών, συμπεριλαμβανομένων των πραγματικών βραχυπρόθεσμων επιτοκίων, καθώς και το δημοσιονομικό ισοζύγιο και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, σύμφωνα με τον δείκτη Damocles της Nomura, που αξιολόγησε την ευπάθεια 32 αναδυόμενων αγορών σε μια νομισματική κρίση.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Αίγυπτος, η Σρι Λάνκα, η Τουρκία και το Πακιστάν έχουν ήδη βιώσει κρίσεις, αλλά δεν έχουν βγει ακόμη από το δάσος, τονίζουν οι  αναλυτές της Nomura, Ρομπ Σουμπάραμαν και Σι Γινγκ Τοχ, σε έκθεσή τους τη Δευτέρα.

Το ουγγρικό φιορίνι συγκαταλέγεται στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών με τις χειρότερες επιδόσεις φέτος, μετά την αναστολή της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα νομίσματα της Ρουμανίας και της Τσεχίας έχουν επίσης υποχωρήσει περισσότερο από 8% έναντι του δολαρίου.

Η ευπάθεια των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών είναι πλέον στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών και δίνει μια «δυσοίωνη προειδοποίηση» για αυξανόμενους διευρυμένους κινδύνους, αναφέρει η έκθεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v