Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Gazprom απειλεί να μειώσει τις ροές αερίου μέσω Ουκρανίας

Προειδοποιεί για κλείσιμο της κάνουλας από την επόμενη κιόλας εβδομάδα. Τι επικαλείται. Ανησυχίες στην Ευρώπη για πλήρες κλείσιμο της γραμμής. Πώς αντιδρά η αγορά.

Η Gazprom απειλεί να μειώσει τις ροές αερίου μέσω Ουκρανίας

Να μειώσει τις ροές φυσικού αερίου της προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας την επόμενη εβδομάδα απειλεί η Gazprom, την ώρα που οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα οδηγούν τους Ευρωπαίους να αρχίσουν να εκμεταλλεύονται τις αποθήκες φυσικού αερίου τους.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η διαδρομή της Ουκρανίας είναι ο τελευταίος αγωγός που εξακολουθεί να φέρνει ρωσικό αέριο στη Δυτική Ευρώπη, καθώς η Μόσχα έχει σταδιακά μειώσει τις προμήθειες στην ήπειρο. Οι traders και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν προετοιμαστεί για περιορισμό των ροών σε αυτή τη γραμμή, με τις τιμές του φυσικού αερίου να καταγράφουν συγκρατημένη άνοδο στο άκουσμα της είδησης.

Η ρωσική εταιρεία δήλωσε στο Telegram ότι ορισμένοι όγκοι φυσικού αερίου που προορίζονται για τη Μολδαβία κρατούνται στην Ουκρανία. Η Gazprom προειδοποίησε ότι όση ποσότητα δεν φτάνει στους πελάτες της Μολδαβίας κατά τόση θα περιορίσει τους όγκους διαμετακόμισης από τις 28 Νοεμβρίου. Η διαδρομή χρησιμοποιείται επίσης για περαιτέρω μεταφορές στην Ευρώπη, ήδη σε πολύ μειωμένα επίπεδα.

Στην Ευρώπη υπάρχουν ανησυχίες ότι το ζήτημα με τη Μολδαβία μπορεί να είναι η αρχή πλήρους παύσης λειτουργίας, καθώς οι διαφωνίες για συμβατικές ρήτρες και ρυθμίσεις αποτελούν χαρακτηριστικό της κατάρρευσης των οικονομικών δεσμών μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης. Ακόμη και με τις αποθήκες πιο πλήρεις από ό,τι συνήθως, ο χειμώνας χωρίς ρωσικό αέριο θα ήταν μια πρόκληση για την Ευρώπη.

Η Gazprom υπολογίζει ότι μέχρι στιγμής η Ουκρανία έχει παρακρατήσει 52,52 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που προορίζονταν για τη Μολδαβία, όπως ανέφερε. Εάν παραμείνουν αυτές οι ανισορροπίες, η Gazprom θα αρχίσει να μειώνει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ουκρανία από τις 10 π.μ. στις 28 Νοεμβρίου. Η Gazprom σήμερα στέλνει περίπου 43 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας -την τελευταία εναπομένουσα διαδρομή προς τις δυτικοευρωπαϊκές αγορές.

Από τον Οκτώβριο, η Gazprom μείωσε τις ροές φυσικού αερίου προς τη Μολδαβία στα 5,7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα ενώ είχε δεσμευτεί να τις διατηρήσει σε αυτό το επίπεδο και τον επόμενο μήνα. Η ουκρανική Naftogaz δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου έφτασαν να ενισχύονται έως και 4,2% -πριν μειώσουν αυτά τα κέρδη στο 1,1%- ενώ είναι σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερα από το συνηθισμένο για αυτή την περίοδο του έτους. Ωστόσο, η Ευρώπη βρίσκεται πλέον σε άνετη θέση με ισχυρές εισαγωγές LNG και μειωμένη βιομηχανική ζήτηση, εν μέσω υψηλών τιμών που βοηθούν να αντιμετωπιστούν μήνες περικοπών της ρωσικής προσφοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v