Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην Κίνα για συνάντηση με τον Σι Τζίνπινγκ ο πρόεδρος της ΕΕ

Διαφωνίες στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τον τρόπο συνεργασίας με το Πεκίνο. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι είναι μέρος της προσπάθειας να κρατηθούν ανοιχτές οι γραμμές επικοινωνίας, παρά την αυξανόμενη ένταση με τις δυτικές πρωτεύουσες.

Στην Κίνα για συνάντηση με τον Σι Τζίνπινγκ ο πρόεδρος της ΕΕ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα ταξιδέψει στο Πεκίνο για συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ τον επόμενο μήνα, σε μια κίνηση που πιθανόν να υπογραμμίσει τις ευρωπαϊκές διαφωνίες για με τον τρόπο συνεργασίας με την Κίνα.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο Μισέλ, ο οποίος εκπροσωπεί τους 27 ηγέτες της ΕΕ, θα επισκεφθεί το Πεκίνο την 1η Δεκεμβρίου για να συναντήσει τον Σι και άλλους ανώτερους Κινέζους αξιωματούχους, δήλωσαν δύο άτομα με γνώση της απόφασης στους FT. Είναι η πρώτη φορά που ένας πρόεδρος της ΕΕ συναντά τον Σι στην Κίνα από το 2018.

Η συνάντηση θα έρθει μετά από μια συζήτηση των ηγετών της ΕΕ τον περασμένο μήνα σχετικά με τον τρόπο προσαρμογής της σχέσης του μπλοκ με την Κίνα υπό το πρίσμα των ολοένα και πιο σκληροπυρηνικών πολιτικών του Σι και της εντεινόμενης αντιπαλότητας μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι είναι μέρος της προσπάθειας να κρατηθούν ανοιχτές οι γραμμές επικοινωνίας με την Κίνα παρά την αυξανόμενη ένταση με τις δυτικές πρωτεύουσες.

Η επίσκεψη έρχεται μετά από αυτή του καγκελαρίου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς νωρίτερα αυτό το μήνα, η οποία προκάλεσε ανησυχία μεταξύ άλλων κρατών-μελών της ΕΕ, καθώς το μπλοκ παλεύει με το πώς να σκληρύνει την προσέγγισή του στο Πεκίνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v