Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο ψαλίδι στα επιτόκια από την Τουρκία: Μονοψήφια παρά τον πληθωρισμό

Κατηφορίζουν στο 9%. Η τουρκική λίρα διατηρείται αμετάβλητη, καθώς η κίνηση ήταν ευρέως αναμενόμενη.

Νέο ψαλίδι στα επιτόκια από την Τουρκία: Μονοψήφια παρά τον πληθωρισμό

Κατά 150 μονάδες βάσης χαμηλότερα διαμορφώνονται τα επιτόκια στην Τουρκία, όπως αποφάσισε η κεντρική τράπεζα στη σημερινή της συνεδρίαση. Πλέον βρίσκονται στο 9% - σε μονοψήφιο νούμερο παρά τον πληθωρισμό που τρέχει με πάνω από 85%. Η τουρκική λίρα διατηρείται αμετάβλητη, καθώς η κίνηση ήταν ευρέως αναμενόμενη.

Στην ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα αναφέρει:

«Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC) αποφάσισε να μειώσει το επιτόκιο πολιτικής από 10,5% σε 9%.

Οι αποδυναμωτικές επιπτώσεις των γεωπολιτικών κινδύνων στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα συνεχίζουν να αυξάνονται. Οι προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη για την επόμενη περίοδο αναθεωρούνται καθοδικά και η ύφεση αξιολογείται όλο και περισσότερο ως αναπόφευκτος παράγοντας κινδύνου. Ενώ οι αρνητικές συνέπειες των περιορισμών της προσφοράς σε ορισμένους τομείς, ιδιαίτερα των βασικών τροφίμων, έχουν αμβλυνθεί από τις στρατηγικές λύσεις που διευκολύνει η Τουρκία, η ανοδική τάση στις τιμές παραγωγού και καταναλωτή συνεχίζεται σε διεθνή κλίμακα.

Οι επιπτώσεις του υψηλού παγκόσμιου πληθωρισμού στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό και στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές παρακολουθούνται στενά. Επιπλέον, οι κεντρικές τράπεζες στις προηγμένες οικονομίες τονίζουν ότι η άνοδος του πληθωρισμού μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως λόγω του υψηλού επιπέδου των τιμών της ενέργειας και των ανισορροπιών μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Η απόκλιση στα βήματα νομισματικής πολιτικής και στις επικοινωνίες των κεντρικών τραπεζών στις προηγμένες οικονομίες συνεχίζει να αυξάνεται λόγω των διαφορετικών οικονομικών τους προοπτικών. Παρατηρείται ότι οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για την ανάπτυξη νέων υποστηρικτικών μέτρων και εργαλείων για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης αβεβαιότητας στις χρηματοπιστωτικές αγορές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v