Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία-ενέργεια: Εισφορά 90% στα ουρανοκατέβατα κέρδη

«Χέρι» στα υπερκέρδη των εταιρειών που παράγουν ενέργεια από λιγνίτη, πετρέλαιο και ανανεώσιμες πηγές. Σε ποια επίπεδα βάζει τον πήχη.

Γερμανία-ενέργεια: Εισφορά 90% στα ουρανοκατέβατα κέρδη

Έως 90% των κερδών από την παραγωγή καθαρής ενέργειας θα ανακτήσει το γερμανικό κράτος, με σκοπό να χρηματοδοτηθεί το πακέτο βοήθειας για τους καταναλωτές.

Η κυβέρνηση, ειδικότερα, σχεδιάζει να φορολογήσει το 90% των κερδών άνω των 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα για ηλιακή, υπεράκτια αιολική και πυρηνική ενέργεια, σύμφωνα με νομοσχέδιο που επικαλείται το Bloomberg. Στο στόχαστρο τίθενται κέρδη που αποκομίζουν εταιρείες όπως η RWE από τις υψηλές τιμές ενέργειας.

Ο έκτακτος φόρος θα επιβληθεί κλιμακωτά στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, αναλόγως με τα καύσιμα που χρησιμοποιούν. Οι λιγνιτικές μονάδες θα φορολογούνται για κέρδη άνω των 52 ευρώ ανά μεγαβατώρα και οι πετρελαϊκές μονάδες για κέρδη άνω των 28 ευρώ. Τα μέτρα θα εφαρμοστούν για 10 μήνες, με αναδρομική ισχύ από στις αρχές Σεπτεμβρίου 2022 και έως τα τέλη Ιουνίου 2023, ενώ ενδέχεται να παραταθούν έως τα τέλη του 2024.

Η Γερμανία θέσπισε ένα πακέτο 54 δισ. ευρώ θέτοντας ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας για εταιρείες και νοικοκυριά από το επόμενο έτος. Η βοήθεια στους καταναλωτές για την ελάφρυνση των λογαριασμών τους θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από τον έκτακτο φόρο, από τον οποίο η κυβέρνηση αναμένει να συγκεντρώσει διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Το επίπεδο που προτείνεται είναι χαμηλότερο από τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι παραγωγοί ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στη Γερμανία έχουν προειδοποιήσει ότι μια τέτοια εισφορά θα αποτρέψει τις επενδύσεις που απαιτούνται ώστε να απομακρυνθεί η χώρα από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v