Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παύση διαδηλώσεων και αστυνομοκρατία στην Κίνα

Ηρεμία στις κινεζικές πόλεις, ύστερα από ένα διήμερο μαζικών διαδηλώσεων. Δρακόντεια αστυνομική παρουσία σε Πεκίνο και Σανγκάη, πώς αντιμετωπίζει το κύμα διαμαρτυρίας η Δύση.

Παύση διαδηλώσεων και αστυνομοκρατία στην Κίνα

Δεν συνεχίστηκαν οι διαμαρτυρίες κατά των αυστηρών μέτρων για τον κορωνοϊό στην Κίνα σήμερα Δευτέρα, καθώς η ισχυρή αστυνομική παρουσία στην πρωτεύουσα και σε άλλες μεγάλες πόλεις απέτρεψε την επανάληψη των διαδηλώσεων του Σαββατοκύριακου.

Με τις δυνάμεις καταστολής παρατεταγμένες στους δρόμους του Πεκίνου, της Σαγκάης, της Χανγκζού, της Ναντζίνγκ και όχι μόνο, τα πλήθη δεν κατέβηκαν στους δρόμους. Τα εμπορικά κέντρα έκλεισαν νωρίς και οι περαστικοί υποβάλλονταν σε ελέγχους, μεταδίδει το Bloomberg.

Κάποιες δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Χονγκ Κονγκ, κρατώντας λευκά χαρτιά σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τα θύματα της πυρκαγιάς στην πόλη Ουρούμτσι της περιοχής Σιντζιάνγκ την περασμένη εβδομάδα, που έδωσε το έναυσμα για να ξεσπάσουν οι ταραχές.

Ενώ η τακτική της αστυνομίας φαίνεται πως αποτρέπει τις μαζικές διαδηλώσεις στην Κίνα το Σαββατοκύριακο, ωστόσο υπήρξαν συγκεντρώσεις αλληλεγγύης σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως σε Λονδίνο, Σίδνεϊ και Νέα Υόρκη.

Οι διαδηλώσεις ενάντια στην πολιτική του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας για τα lockdown συνιστούν άμεση πρόκληση για τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος έχει αναγάγει σε ακρογωνιαίο λίθο της διακυβέρνησής του την πολιτική μηδενικής ανοχής στον Covid.

Στα βόρεια της πρωτεύουσας, τουλάχιστον εκατό αστυνομικά οχήματα και μεγάλος αριθμός αστυνομικών «κατέλαβαν» τη γέφυρα Sitong, την Πλατεία Λαού της Σαγκάης κατέκλυσαν αστυνομικές δυνάμεις που περιπολούσαν κάθε γωνιά σε ομάδες των τεσσάρων ή των πέντε, ενώ στο Ουρούμτσι τοποθετήθηκαν φράχτες στα πεζοδρόμια, για να μη λάβουν θέσεις οι διαδηλωτές. 

Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη τοποθετήθηκαν προσεκτικά απέναντι στις σπάνιες δημόσιες εκδηλώσεις δυσαρέσκειας στη Κίνα. Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας αρκέστηκε να πει ότι οι ΗΠΑ δεν ακολουθούν μηδενική πολιτική Covid, προσθέτοντας πως θα είναι πολύ δύσκολο για την Κίνα να περιορίσει τον κορωνοϊό διά της τρέχουσας στρατηγικής της.

Από την άλλη, η Γερμανία έκανε λόγο για «βίαιη απάντηση» από τις κινεζικές δυνάμεις ασφαλείας εναντίον ορισμένων διαδηλωτών, τονίζοντας ότι «συνεχίζει να παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις», όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Στέφεν Χέμπεστραϊτ, εκπρόσωπος του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς. Αναφέρθηκε, μάλιστα, και στην προσπάθεια συμπαραγωγής εμβολίων από τη γερμανική BioNTech και την κινεζική Shanghai Fosun.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v