Τι μπορεί να σηματοδοτεί το ματς ΗΠΑ-Ιράν στο Μουντιάλ

Η αναμέτρηση στο Κατάρ σήμερα Τρίτη (21:00), πραγματοποιείται σε γεωπολιτικό περιβάλλον έντασης. Οι δεσμοί μεταξύ των δυο χωρών δοκιμάζουν νέα χαμηλά, υπό το κύμα διαδηλώσεων που σαρώνουν το Ιράν και των κατηγοριών κατά των ΗΠΑ.

Τι μπορεί να σηματοδοτεί το ματς ΗΠΑ-Ιράν στο Μουντιάλ

Την τελευταία φορά που το Ιράν και οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν η μια ομάδα ποδοσφαίρου την άλλη σε Παγκόσμιο Κύπελλο, το 1998, οι παίκτες του Ιράν χάρισαν στους αντιπάλους τους λευκά λουλούδια ως χειρονομία ειρήνης και καλής θέλησης πριν κερδίσουν με 2-1 σε αυτό που τα κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αποκαλούσαν «αγώνα του αιώνα».

Το ερώτημα είναι εάν θα επαναλάβουν το ίδιο σήμερα στην αναμέτρηση στο Κατάρ (21:00), καθώς οι δεσμοί μεταξύ των δυο χωρών δοκιμάζουν νέα χαμηλά λόγω των κατηγοριών από το ιρανικό καθεστώς για υποστήριξη από το εξωτερικό στις διαδηλώσεις που συγκλονίζουν την Ισλαμική Δημοκρατία εδώ και μήνες.

Για τους ιρανούς ηγέτες, αναφέρει το Bloomberg, ο αγώνας είναι μια ευκαιρία να συσπειρώσουν τη χώρα πίσω από την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου σε κύμα διευρυμένης κοινωνικής αναταραχής που έχει εξαπλωθεί σε όλη την επικράτεια - και ίσως ακόμη και να ταπεινώσουν τον «μεγάλο Σατανά» στη μεγαλύτερη σκηνή θεάματος στον κόσμο.

Κατηγορούν τις ΗΠΑ για υποκίνηση διαδηλώσεων, την ίδια ώρα που οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε πως οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν δολοφονήσει περισσότερους από 400 ανθρώπους. Ένα σπάνιο διπλωματικό άνοιγμα έκλεισε επίσης νωρίτερα αυτό το έτος, όταν οι συνομιλίες για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 σταμάτησαν.

Εκτός από μια ευκαιρία για προπαγάνδα από το ιρανικό κράτος, μια νίκη της εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας του Ιράν θα μπορούσε να επηρεάσει την πορεία των διαδηλώσεων, οι οποίες ξέσπασαν τον Σεπτέμβριο μετά τον θάνατο μιας νεαρής γυναίκας που συνελήφθη από την αστυνομία.

Το δικαστικό σώμα ανακοίνωσε την απελευθέρωση 1.156 κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων διαδηλωτών, ως δείγμα ανάτασης μετά την ήττα της Ουαλίας με 2-0 από το Ιράν την περασμένη εβδομάδα, ύστερα από το δραματικό ματς με την Αγγλία και τη βαριά ήττα από τα εξάσφαιρα «λιοντάρια» (σκορ 6-2).

Ενα μέλος του κοινοβουλίου ζητά να γίνει "εθνική εορτή" εάν το Ιράν κερδίσει τις ΗΠΑ, δίνοντας στις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις την ευκαιρία να εμφανιστούν ότι έχουν τον έλεγχο. Οποιαδήποτε τέτοια ημέρα πιθανότατα θα χαρακτηριζόταν περισσότερο από παρελάσεις πιστών οπαδών παρά από αντιφρονούντες διαδηλωτές στους δρόμους.

Ο Ιρανός επιθετικός Καρίμ Ανσαριφάρντ αναζήτησε έναν ισορροπημένο τόνο στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου πριν από τον αγώνα. Ερωτηθείς για το τι θα σήμαινε εάν το Ιράν νικήσει τις ΗΠΑ, είπε:

«Θα θέλαμε να κάνουμε τους λαούς μας ευτυχισμένους», «αλλά», πρόσθεσε, «θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να κρατήσουμε το κεφάλι της χώρας μας ψηλά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v