Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Goldman Sachs βλέπει στα $110 το αργό το 2023

Το μεσοπρόθεσμο outlook για το πετρέλαιο είναι πολύ θετικό, σύμφωνα με την Goldman Sachs. Πολύ πιθανή μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ λόγω Κίνας.

Η Goldman Sachs βλέπει στα $110 το αργό το 2023

Oι χώρες του ΟΠΕΚ αναμένεται να λάβουν περαιτέρω μέτρα για να αντιμετωπίσουν την πτώση στην τιμή του αργού πετρελαίου, εκτιμούν αναλυτές της Goldman Sachs. 

O OΠΕΚ+ θα συνεδριάσει στη Βιέννη στις 4 Δεκεμβρίου εν μέσω φόβων για αποδυνάμωση της ζήτησης αργού στην Κίνα από τα παταρατεταμένα lockdown Covid-19 και ενώ η Δύση ετοιμάζεται να επιβάλλει πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αργού. 

«Πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δούμε μείωση της παραγωγής» τόνισε ο Τζεφ Κάρι, επικεφαλής εμπορευμάτων της Goldman Sachs.

Ο ίδιος δήλωσε ην Τρίτη ότι ένας συνδυασμός παραγόντων οδήγησε την τράπεζα να υποβαθμίσει τις προβλέψεις της για την τιμή του πετρελαίου τους τελευταίους μήνες.

«Πρωτίστως, είναι το δολάριο. Ποιος είναι ο ορισμός του πληθωρισμού; Πάρα πολλά χρήματα κυνηγούν… πολύ λίγα αγαθά», είπε ο Κάρι στον Στιβ Σίντγουϊκ του CNBC στο συνέδριο Carbonomics της Goldman Sachs στο Λονδίνο.

Ο δεύτερος παράγοντας «έχει να κάνει με τον κορωνοϊό και την Κίνα — και παρεμπιπτόντως έχει μεγάλη βαρύτητα», συνέχισε. «Η μείωση του ΟΠΕΚ για τον Νοέμβριο δεν μπορεί να τον αντισταθμίσει» πρόσθεσε. «Και ο τρίτος παράγοντας είναι ότι η Ρωσία απλώς σπρώχνει βαρέλια στην αγορά αυτή τη στιγμή πριν από την προθεσμία της 5ης Δεκεμβρίου για την απαγόρευση των εξαγωγών» υπογράμμισε.

Ο Κάρι σημείωσε, ωστόσο, ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για το πετρέλαιο για το 2023 είναι «πολύ θετικές» και η επενδυτική τράπεζα σχεδιάζει να διατηρήσει την πρόβλεψη για άνοδο του αργού πετρελαίου Brent στα 110 δολάρια το βαρέλι του χρόνου.

Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι υπάρχει «πολλή αβεβαιότητα».

Η τιμή του συμβολαίου του αργού πετρελαίου Brent, που είχε σκαρφαλώσει στα 100 δολάρια το βαρέλι στα τέλη Αυγούστου, βρέθηκε στα 85,46 δολάρια το βαρέλι το απόγευμα της Τρίτης στο Λονδίνο, σημειώνοντας αύξηση 2,7%.

Η τιμή του συμβολαίου της αμερικανικής ποικιλίας του αργού ενισχύθηκε στα 79,09 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας αύξηση άνω του 2,4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v