Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά κάνουν οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Gazprom

Από τις αρχές της χρονιάς, οι προμήθειες της εταιρείας στους κύριους ξένους πελάτες της έχουν υποχωρήσει κατά 45% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Βουτιά κάνουν οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Gazprom

Για τρίτο διαδοχικό μήνα μειώθηκαν οι ημερήσιες ροές φυσικού αερίου της Gazprom σε βασικές αγορές της τον Νοέμβριο, καθώς η Μόσχα συνεχίζει να περιορίζει τις παραδόσεις στην Ευρώπη.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη συρρικνώνονται εδώ και μήνες καθώς το Κρεμλίνο ανταποδίδει τις κυρώσεις μετά την εισβολή του στην Ουκρανία. Η ανησυχία για τον εφοδιασμό εντάθηκε την περασμένη εβδομάδα όταν μια διαμάχη πληρωμών μεταξύ της Gazprom και της Μολδαβίας απείλησε να μειώσει τις ροές μέσω της Ουκρανίας - την τελευταία διαδρομή που εξακολουθεί να φέρνει ρωσικά καύσιμα στη δυτική Ευρώπη - αν και η διαφορά επιλύθηκε.

Η Gazprom εξήγαγε 133 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα σε χώρες εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης τον περασμένο μήνα, καταγράφοντας πτώση κατά 3,9% από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg με βάση στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη. Από τις αρχές του 2022, οι προμήθειες της εταιρείας στους κύριους ξένους πελάτες της έχουν υποχωρήσει κατά 45% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στα 95,2 δισ. κυβικά μέτρα.

Η Gazprom δεν παρέχει λεπτομερή ανάλυση των εξαγωγών στις ευρωπαϊκές αγορές, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία. Επί του παρόντος, οι παραδόσεις συνεχίζονται μέσω Ουκρανίας - αν και σε μειωμένα επίπεδα - ενώ το ένα σκέλος του αγωγού TurkStream στέλνει καύσιμα μέσω Τουρκίας στην Ουγγαρία και τη Σερβία.

Τον περασμένο μήνα, οι αποστολές μέσω Ουκρανίας ήταν κατά μέσο όρο 42,4 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα, ενώ οι ροές μέσω Τουρκίας ήταν κατά μέσο όρο περίπου 27 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα. Αυτό καθιστά τις συνολικές εξαγωγές της Gazprom στην Ευρώπη μόλις το 20% αυτών που ήταν πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v