Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί η ενεργειακή μετάβαση θα δημιουργήσει «πράσινο πληθωρισμό»

Νέος πονοκέφαλος των κεντρικών τραπεζών το greenflation. Η κλιματική χρηματοδότηση μπορεί φέρει τα πάνω κάτω στις νομισματικές πολιτικές, προειδοποιούν κορυφαίοι αξιωματούχοι.

Γιατί η ενεργειακή μετάβαση θα δημιουργήσει «πράσινο πληθωρισμό»

Στο επίκεντρο της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών τίθεται στο εξής και η ενεργειακή μετάβαση και η κλιματική αλλαγή, σ' ένα πλαίσιο αστάθειας των τιμών ενέργειας και συνεχών επιπτώσεων από τα όλο και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η στροφή προς την πράσινη ενέργεια μπορεί να είναι «πληθωριστική, ακόμη και στασιμοπληθωριστική», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, μιλώντας διαδικτυακά σε πάνελ στην Μπανγκόκ, μεταδίδει το Bloomberg. 

«Θα ήταν ελκυστικό μεν, επικίνδυνο δε να παραβλέψουμε τον πληθωρισμό που προκαλείται από την πράσινη μετάβαση», είπε. «Θα πρέπει να αντιδράσουμε, αλλά όχι υπερβολικά», πρόσθεσε.

Κλυδωνισμοί που απορρέουν από το κλίμα -από την πλευρά είτε της ζήτησης είτε της προσφοράς- θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν τον πληθωρισμό, δήλωσε στο ίδιο πάνελ ο Αϊχάν Κοσέ της Παγκόσμιας Τράπεζας. Οι κεντρικές τράπεζες ίσως χρειαστεί να «επανεκτιμήσουν» το πλαίσιο της νομισματικής πολιτικής τους, τους στόχους για τον πληθωρισμό ή και τα δύο.

Οι αξιωματούχοι διερευνούν τρόπους διαχείρισης των κινδύνων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και των επιπτώσεων που θα έχει στις τιμές η μετάβαση σε πράσινη ενέργεια. Νωρίτερα φέτος, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ιζαμπέλ Σνάμπελ είπε ότι οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό μπορεί να χρειαστεί να αναθεωρηθούν προς τα πάνω, καθώς οι χώρες της ΕΕ προσπαθούν να μειώσουν τις εκπομπές CO2.

Οι κίνδυνοι για τις οικονομίες των αναδυόμενων αγορών είναι μεγαλύτεροι, τόνισε ο Κοσέ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη παροχής πόρων σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα. «Υπάρχει μια ένταση μεταξύ των αναδυόμενων και των ανεπτυγμένων αγορών για την κλιματική χρηματοδότηση», είπε. «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς σχετικά με την ουσία της πρόκλησης που αντιμετωπίζουμε: πρόκειται για τη χρηματοδότηση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v