Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρέλαιο ΗΠΑ: Σε έλλειψη εργατικών χεριών αποδίδεται η φτωχή παραγωγή

Η ανεργία στους κλάδους εξόρυξης παραμένει χαμηλή και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού εμποδίζουν την ανάπτυξη της παραγωγής.

Πετρέλαιο ΗΠΑ: Σε έλλειψη εργατικών χεριών αποδίδεται η φτωχή παραγωγή

Η έλλειψη εργατικού δυναμικού στον πετρελαϊκό τομέα των ΗΠΑ μαστίζει τις εταιρείες έρευνας, εξόρυξης και παραγωγής όλο τον χρόνο, ενώ η στενότητα συνεχίζεται, μεταδίδει το Bloomberg.

Το ποσοστό ανεργίας στον κλάδο εκτοξεύτηκε στο 3,1% τον Νοέμβριο έναντι 0,8% τον προηγούμενο μήνα σε μη προσαρμοσμένη βάση, ωστόσο εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας. Πριν από έναν χρόνο, το αντίστοιχο ποσοστό ανεργίας ήταν 8,6%, καθώς πολλοί είχαν βρεθεί χωρίς δουλειά εξαιτίας της πανδημίας, που επιβράδυνε δραματικά την παραγωγή εν μέσω πολύ χαμηλής ζήτησης πετρελαίου.

Οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού στον αμερικανικό σχιστόλιθο ήταν ένα από τους κύριους παράγοντες που εμπόδισαν την ανάπτυξη της παραγωγής φέτος. Οι εταιρείες εξόρυξης, που δέχτηκαν επανειλημμένα αιτήματα από την κυβέρνηση Μπάιντεν προκειμένου να ενισχύσουν την παραγωγή εν μέσω αυξανόμενου ενεργειακού κόστους, επικαλούνται συχνά την αδυναμία τους να βρουν εργάτες.

Ο αριθμός όσων απασχολούνται συνολικά στους τομείς πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ ανήλθε σε 135.700 τον Νοέμβριο, σημειώνοντας μέτρια άνοδο για τρίτο συνεχόμενο μήνα, αλλά εξακολουθεί να είναι χαμηλότερος από το φετινό σημείο αιχμής τον Ιούλιο.

Η στενότητα των αγορών εργασίας στον κλάδο ενέργειας αναπαράγει μεν τάσεις της ευρύτερης οικονομίας, ωστόσο η βιομηχανία εξόρυξης, σύμφωνα με την έκθεση του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, υπολείπεται έναντι όλων των άλλων κλάδων στην ανάκτηση των θέσεων εργασίας που χάθηκαν από την πανδημία, έχοντας καταγράψει πτώση 6,9% από τον Φεβρουάριο του 2020.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v