Σχέδιο για «πράσινους» δασμούς σε κινεζικό χάλυβα και αλουμίνιο

Πρώτες σκέψεις στην Ουάσιγκτον για νέο κύκλο δασμών, ώστε να πιεστεί το Πεκίνο να μειώσει τις εκπομπές ρύπων.

Σχέδιο για «πράσινους» δασμούς σε κινεζικό χάλυβα και αλουμίνιο

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν νέους δασμούς στον κινεζικό χάλυβα και το αλουμίνιο, ως μέρος μιας προσπάθειας για την καταπολέμηση των εκπομπών άνθρακα και της παγκόσμιας πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Η κίνηση θα σηματοδοτήσει μια νέα προσέγγιση, καθώς οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα επιδιώξουν να χρησιμοποιήσουν δασμούς -που συνήθως χρησιμοποιούνται σε εμπορικές διαφορές- για να προωθήσουν την ατζέντα τους για το κλίμα. 

Η ιδέα της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν βρίσκεται ακόμα σε αρχική φάση επεξεργασίας και δεν έχει προταθεί επίσημα, σύμφωνα με τις πηγές, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν καθώς οι συζητήσεις δεν είναι δημόσιες. Μια συμφωνία με την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερειών για τον προσδιορισμό των ορίων για την εφαρμογή δασμών, δεν είναι πιθανή μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους το νωρίτερο, είπε μια εξ αυτών, προσθέτοντας ότι ακόμη και αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι αισιόδοξο.

Το νέο πλαίσιο, το οποίο βασίζεται σε μια σχετική συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ πέρυσι, στοχεύει κυρίως στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εκπομπό άνθρακα στον κόσμο και παραγωγό χάλυβα και αλουμινίου, καθώς και άλλα μεγάλα ρυπογόνα έθνη.

Το σχέδιο δασμών πιθανότατα θα βαθύνει τις διαφορές μεταξύ του Πεκίνου και της Ουάσιγκτον, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι δύο χώρες έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v