Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισραήλ: Εμπορική επίθεση φιλίας στην Τουρκία

Συνομιλίες εκπροσώπων 57 εταιρειών με περίπου 400 Τούρκους εξαγωγείς από ποικίλους τομείς, με στόχο την ενίσχυση των εισαγωγών στο Ισραήλ. Ενδυνάμωση των δεσμών και... υποκατάσταση της Κίνας.

Ισραήλ: Εμπορική επίθεση φιλίας στην Τουρκία

Οι ισραηλινές επιχειρήσεις επιδιώκουν να αυξήσουν τις εισαγωγές από την Τουρκία, καθώς τα έξοδα των θαλάσσιων μεταφορών καθιστούν ακριβές τις προμήθειες από την Κίνα, γράφει το Bloomberg.

Μεταξύ των δύο χωρών «φυσικά η Τουρκία» έχει περισσότερο νόημα, δήλωσε ο Ουριέλ Λιν, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ισραηλινών Εμπορικών Επιμελητηρίων, κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης εμπορικής αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη που ξεκίνησε τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι «τα έξοδα μεταφοράς έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια».

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ισραηλινή εμπορική αντιπροσωπεία που ταξιδεύει στην Τουρκία εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα, καθώς οι δύο χώρες προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους. 

Το Ισραήλ εισάγει κυρίως χάλυβα και σίδηρο από την Τουρκία, μαζί με υλικά κατασκευής. Το ευρύ μεταποιητικό δίκτυο της Τουρκίας και η πτώση της λίρας έναντι του δολαρίου δίνουν τη δυνατότητα στους εξαγωγείς να προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές.

«Θέλουμε να εισάγουμε από την Τουρκία περισσότερο», είπε στην Κωνσταντινούπολη η Ιρίτ Λιλιάν, πρεσβευτής του Ισραήλ στην Τουρκία. «Είμαστε εδώ για μια νέα εποχή αγορών».

Εκπρόσωποι 57 ισραηλινών εταιρειών θα πραγματοποιούσαν συνομιλίες με περίπου 400 τουρκικές εταιρείες από τομείς που κυμαίνονται από τα τρόφιμα έως τις κατασκευές και τα μέταλλα.

Οι εξαγωγές της Τουρκίας στο Ισραήλ αυξήθηκαν κατά 35% πέρυσι, στα 6,4 δισ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές από το Ισραήλ ήταν περίπου 2 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της τουρκικής κυβέρνησης. Τα πρόσφατα στοιχεία για το εμπόριο, ωστόσο, δεν αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές δυνατότητες του διμερούς εμπορίου, που «θα αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου», είπε η πρέσβης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v