Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επένδυση-μαμούθ $40 δισ. στις ΗΠΑ για παραγωγή τσιπ

Η TSMC, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής τσιπ στον κόσμο, τριπλασιάζει την επένδυσή της στις ΗΠΑ. Ανακοινώνει την κατασκευή και δεύτερου εργοστασίου στην Αριζόνα.

Επένδυση-μαμούθ $40 δισ. στις ΗΠΑ για παραγωγή τσιπ

Η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company θα υπερτριπλασιάσει την επένδυσή της στην πολιτεία της Αριζόνα των ΗΠΑ στα 40 δισ., καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις αυξάνουν την πίεση στη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής τσιπ στον κόσμο να διευρύνει τη γεωγραφική διαφοροποίηση των εγκαταστάσεων παραγωγής.

Η TSMC επενδύει επί του παρόντος 12 δισ. δολάρια για την κατασκευή ενός εργοστασίου παρασκευής (fabrication plant) στην Αριζόνα, το οποίο προοριζόταν αρχικά να κατασκευάζει τσιπ με πλάτος κυκλώματος 5 νανόμετρα -μια γενιά N5 που θα βρίσκεται πίσω από την πιο προηγμένη γενιά, όταν το εργοστάσιο αρχίσει να λειτουργεί το 2024.

Ωστόσο, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη κατά την εγκατάσταση των πρώτων εργαλείων τσιπ στο εργοστάσιο στο Φίνιξ, η εταιρεία θα ανακοινώσει σχέδια για ένα δεύτερο εργοστάσιο που θα κατασκευάζει πιο προηγμένα τσιπ 3 νανομέτρων ή N3, από το 2026.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η TSMC θα ανακοινώσει επίσης ότι σκοπεύει να παράγει και τσιπ N4, στο εργοστάσιο που αρχικά προοριζόταν αποκλειστικά για την παραγωγή τσιπ N5.

Το συνολικό ποσό των $40 δισ. που θα επενδύσει η TSMC θα είναι μια από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στην ιστορία των ΗΠΑ. 

Σε μια ομιλία του στην εκδήλωση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να χαιρετίσει την πρόσθετη επένδυση ως ένδειξη ότι η Αμερική μπορεί να αναλάβει ξανά ηγετικό ρόλο στη μεταποίηση. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v