Ο Ρώσος trader που έβγαλε «αυτόματα» 6 δισ. δολάρια

Με ένα καλό πέρασμα από την Deutsche Bank, ο σταρ του αλγοριθμικού trading Άλεξ Γκέρκο επωφελείται από τις διακυμάνσεις της αγοράς. Πού βρίσκεται ο πλούτος της εταιρείας ΧΤΧ.

Ο Ρώσος trader που έβγαλε «αυτόματα» 6 δισ. δολάρια

Τα χαμηλά επιτόκια και οι κυβερνητικές διευκολύνσεις που οδήγησαν σε κέρδη ρεκόρ τη Wall Street κατά τη διάρκεια της πανδημίας μπορεί να έχουν παρέλθει, αλλά η κινητικότητα παραμένει υψηλή. Κι αυτό δημιουργεί τεράστιες περιουσίες, γράφει το Bloomberg.

Ένας από τους κερδισμένους ήταν ο Άλεξ Γκέρκο (Alex Gerko), ο ιδρυτής της εταιρείας quantitative trading (συναλλαγών με αλγόριθμους και μαθηματικά μοντέλα) XTX Markets. Η εταιρεία του, με έδρα το Λονδίνο, διαχειρίζεται ημερήσιο όγκο σχεδόν 300 δισ. δολάρια σε μετοχές, εμπορεύματα, νομίσματα και σταθερό εισόδημα, ενώ κατέβαλε μέρισμα 1,3 δισ. στερλίνες τον Μάρτιο — υπερτριπλάσιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Από το 2020, πάνω από 2 δισ. στερλίνες αυτών των μερισμάτων έχουν πάει σε μια εταιρεία εγγεγραμμένη στα Νησιά Κέιμαν που ελέγχεται από τον Γκέρκο, βοηθώντας τον να φτιάξει μια περιουσία 6 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη του Bloomberg. Τόσο ο ίδιος όσο και η XTX είναι φορολογικοί κάτοικοι Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Tim Moxon, εκπρόσωπος της XTX, αρνήθηκε να σχολιάσει τον καθαρό πλούτο του Γκέρκο.

Υπήρξε ομολογουμένως γρήγορη η άνοδος για τον 43χρονο trader, ο οποίος ίδρυσε την XTX πριν από επτά χρόνια και κατέχει το 75% της εταιρείας. Ρώσος στην καταγωγή αλλά Βρετανός πολίτης, έλαβε διδακτορικό στα μαθηματικά από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας. Ξεκίνησε την καριέρα του στην Deutsche Bank, στη διαπραγμάτευση μετοχών, ενώ αργότερα μεταπήδησε στο συνάλλαγμα. Αποχώρησε το 2009 για να ενταχθεί στο hedge fund GSA Capital, πριν ξεκινήσει την XTX.

Η εταιρεία του προτιμά να μην απασχολεί traders και αντ' αυτών προσπαθεί να αυτοματοποιεί όσο το δυνατόν περισσότερες διαδικασίες, χρησιμοποιώντας στατιστικά μοντέλα που αναλύουν τρισεκατομμύρια δεδομένα για συναλλαγές. 

Με κέρδη που αυξήθηκαν κατά 42% το 2021, στις 667 εκατ. στερλίνες, η εταιρεία επεκτείνει τα γραφεία της σε Νέα Υόρκη, Παρίσι, Σιγκαπούρη, Βομβάη, αλλά και στο Ερεβάν της Αρμενίας. Στις ΗΠΑ, ο Γκέρκο υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της απαγόρευσης πληρωμής για τη ροή παραγγελιών (order flow). Με ισχυρή θέση σε ευρωπαϊκές μετοχές, η ΧΤΧ επεκτείνεται και στην αμερικανική αγορά.

Η αστάθεια από την πανδημία και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει οδηγήσει σε περιόδους άνθησης για τα γραφεία trading. Η Citadel Securities, εταιρεία market-making που ιδρύθηκε από τον Ken Griffin, σημείωσε καθαρά έσοδα 4,2 δισ. δολ. με συναλλαγές ρεκόρ το πρώτο εξάμηνο του 2022, αυξημένα κατά 23% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Η ανταγωνίστρια της XTX αποτιμήθηκε σε περίπου 22 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο.

Η XTX, που απασχολεί περισσότερους από 170 ανθρώπους, απλώνει τον πλούτο της: περίπου 24 συνεργάτες της μοιράστηκαν κέρδη 557 εκατ. στερλινών πέρυσι. Συν-διευθύνων σύμβουλος είναι ο Zar Amrolia, που επίσης πέρασε από την Deutsche Bank.

Ο Γκέρκο είναι ιδρυτής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Mathematics Education for Social Mobility and Excellence, που προσφέρει προγράμματα ενδυνάμωσης σε μαθητές και μαθήτριες μέσης εκπαίδευσης. Επίσης, η XTX έχει δημιουργήσει ένα ακαδημαϊκό πρόγραμμα ύψους 15 εκατ. στερλινών ως καταφύγιο για φοιτητές και ερευνητές που εκτοπίστηκαν εξαιτίας της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης.

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η XTX χρηματοδοτεί το νέο πρόγραμμα υποτροφιών Μαριάμ Μιρζαχανί (Maryam Mirzakhani), που απευθύνεται σε γυναίκες υποψήφιες διδάκτορες μαθηματικών, προς τιμήν της Ιρανής μαθηματικού που ήταν η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το Μετάλλιο Φιλντς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v