Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O Τσαβούσογλου δεν βλέπει όρους στην πώληση F16 από τις ΗΠΑ

«Αυτός ο νόμος πρέπει να κυρωθεί. Πρέπει να αγοράσουμε F16. Οι ρήτρες που προέβλεπαν την πώληση από τις ΗΠΑ στην Τουρκία αφαιρέθηκαν», είπε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας.

O Τσαβούσογλου δεν βλέπει όρους στην πώληση F16 από τις ΗΠΑ

Τη θετική ψήφο από τα δύο σώματα του Κογκρέσου στο νομοσχέδιο πώλησης των F16 αναμένει, σύμφωνα με δηλώσεις του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά και την πλήρη στήριξη του προέδρου Μπάιντεν, όπως υποστήριξε, κατά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν στο Μπαλί.

Η δήλωση έγινε ως απάντηση σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς αξιολογεί το γεγονός ότι «Οι ρήτρες που προέβλεπαν την πώληση των F16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία αφαιρέθηκαν από το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό», όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

«Τόσο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας όσο και οι τεχνικοί συνάδελφοί μας είχαμε ανακοινώσει αρκετές φορές ότι οι τεχνικές συνομιλίες για τα F16 συνεχίζονται σε εποικοδομητικό περιβάλλον. Το τονίσαμε επίσης απαντώντας στις ερωτήσεις που τέθηκαν. Από την άλλη πλευρά, είδαμε στις δικές τους δηλώσεις ότι η αμερικανική κυβέρνηση παρείχε πλήρη υποστήριξη για τα F16. Το τόνιζαν συνεχώς στις διμερείς συναντήσεις τους μαζί μας», είπε συγκεκριμένα ο Μ. Τσαβούσογλου.

«Τόσο στις δηλώσεις τους σε εμάς, στις συναντήσεις τους μαζί μας όσο και στις δικές τους δηλώσεις τόνισαν ότι αυτό είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για το ΝΑΤΟ και ωφέλιμο για τη συμμαχία. Πιο πρόσφατα, κατά τη συνάντηση του Προέδρου μας με τον κ. Μπάιντεν στο Μπαλί, ο κ. Μπάιντεν είπε ότι η κυβέρνησή του είχε πλήρη υποστήριξη για τα F16. Φυσικά, ο ρόλος του Κογκρέσου είναι επίσης σημαντικός εδώ. Ως εκ τούτου, ο ρόλος του Κογκρέσου θα πρέπει επίσης να είναι θετικός. Έχουν γίνει κάποιες δηλώσεις», πρόσθεσε.

«Αλλά τελικά, όπως είπατε, είναι θετική εξέλιξη το ότι δεν υπάρχει αρνητικό στοιχείο στο τελικό κείμενο αυτού του νόμου περί Εξουσιοδότησης της Εθνικής Άμυνας που θα τεθεί σε ψηφοφορία. Το καλωσορίζουμε και το γνωρίζαμε, το γνωρίζαμε πριν ακόμα βγει στον Τύπο. Αυτό πρέπει να οριστικοποιηθεί το συντομότερο δυνατό. Αυτός ο νόμος πρέπει επίσης να κυρωθεί. Πρέπει να αγοράσουμε F16 και πρέπει να ολοκληρωθεί ως διαδικασία ο εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων. Αυτό είναι προς το συμφέρον όλων. Είχαμε πει στο παρελθόν ότι δεν έχει νόημα να τα αγοράσουμε, εάν υπάρχουν οποιοιδήποτε όροι».

Τι μεταδίδει το Anadolu

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu από την Ουάσιγκτον, οι τροποποιήσεις στους όρους πώλησης των F16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία αφαιρέθηκαν από το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για την άμυνα.
Το τουρκικό πρακτορείο ισχυρίζεται ότι έχει στην κατοχή του το τελικό προσχέδιο του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ, στο οποίο οι τροπολογίες που είχαν εισαχθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων σύμφωνα με τις οποίες οι πωλήσεις μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία συνδέονταν από μια σειρά όρων, καταργήθηκαν στο τελικό νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες.

Σύμφωνα με το Anadolu, επιτροπή του Κογκρέσου αποτελούμενη από μέλη της Βουλής και της Γερουσίας ολοκλήρωσε το νομοσχέδιο για την Εξουσιοδότηση της Εθνικής Άμυνας (NDAA), το οποίο περιλαμβάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό του 2023.

Στην τελική έκδοση του σχεδίου κειμένου που έχει στην κατοχή του το πρακτορείο Anadolu, το κείμενο το οποίο θα ψηφιστεί και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου, οι τροπολογίες που είχαν υποβληθεί από ομάδα αντιπροσώπων αποσύρθηκαν από το νομοσχέδιο.

Η κίνηση αυτή έγινε όταν δύο τροπολογίες που είχαν εισαγάγει οι Δημοκρατικοί Γερουσιαστές Bob Menendez και Chris Van Hollen, οι οποίες δέσμευαν τις πωλήσεις F-16 στην Τουρκία υπό ορισμένους όρους, αφαιρέθηκαν από την έκδοση της Γερουσίας του ετήσιου νομοσχεδίου για τις αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ.

Οι τροποποιήσεις επιδίωκαν να επιβάλουν αρκετούς περιορισμούς στην πώληση F16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της μη χρήσης των μαχητικών αεροσκαφών για παραβίαση του εναέριου χώρου της Ελλάδας και της απαίτησης από την κυβέρνηση Μπάιντεν να πιστοποιήσει ότι η πώληση θα ήταν προς τα εθνικά συμφέροντα.

Το Anadolu επισημαίνει ότι «οι διπλωματικές προσπάθειες της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον ήταν αποτελεσματικές για αυτή την αλλαγή στη Γερουσία. Προκειμένου να γίνει η πώληση των F16, το Κογκρέσο δεν θα πρέπει να αντιταχθεί στην ειδοποίηση πώλησης που θα υποβάλει η διοίκηση. Αφού η Γερουσία εγκρίνει το NDAA, θα γίνει ένα κοινό κείμενο με προηγούμενη έκδοση που εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, προτού σταλεί στο γραφείο του προέδρου Τζο Μπάιντεν για να υπογραφεί και να γίνει νόμος», καταλήγει η είδηση του τουρκικού κρατικού πρακτορείου.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v