Δήμαρχος Κιέβου: Έρχονται σκηνές Αποκάλυψης, όλοι έτοιμοι για εκκένωση!

Προς το παρόν δεν χρειάζεται να απομακρυνθούν οι 3,6 εκατ. κάτοικοι, τόνισε, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τις ρωσικές επιδρομές, από τις διακοπές ρεύματος, νερού και θέρμανσης και από την επάρκεια καταφυγίων.

Δήμαρχος Κιέβου: Έρχονται σκηνές Αποκάλυψης, όλοι έτοιμοι για εκκένωση!

Ο δήμαρχος Κιέβου προειδοποίησε για τον κίνδυνο ενός σεναρίου Αποκάλυψης στην ουκρανική πρωτεύουσα αυτό τον χειμώνα, σε περίπτωση που συνεχιστούν οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές σε υποδομές. Τόνισε ωστόσο ότι προς το παρόν δεν χρειάζεται να απομακρυνθούν οι κάτοικοι, αν και θα πρέπει να είναι έτοιμοι γι' αυτό.

«Το Κίεβο μπορεί να χάσει την παροχή ρεύματος, νερού και θέρμανσης. Η Αποκάλυψη μπορεί να συμβεί, όπως σε ταινίες του Χόλιγουντ. Δεν είναι δυνατό να ζεις σε τέτοια σπίτια με τόσο χαμηλές θερμοκρασίες», δήλωσε ο Βιτάλι Κλίτσκο σε συνέντευξή του στο Reuters.

«Αλλά παλεύουμε και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βεβαιωθούμε ότι αυτό δεν θα συμβεί», τόνισε εμφατικά ο νυν δήμαρχος, πρώην πυγμάχος, που θεωρείται δυνητικός αντίπαλος του προέδρου Ζελένσκι.

Εντούτοις, η εικόνα είναι ζοφερή: Η ουκρανική πρωτεύουσα δεν διαθέτει αρκετά θερμαινόμενα καταφύγια για να φιλοξενήσει τους 3,6 εκατ. κατοίκους της, σε περίπτωση ολοκληρωτικών διακοπών ρεύματος, και οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να απομακρυνθούν από την περιοχή αν επιδεινωθεί η κατάσταση, είπε ο Κλίτσκο.

«Έχουμε προετοιμάσει σχεδόν 500 κέντρα που έχουν αυτόνομη θέρμανση αυτή τη στιγμή, αλλά για μια πόλη 3 εκατομμυρίων δεν είναι τίποτα», είπε.

Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας βαρέων βαρών πριν κατέβει στο πολιτικό στίβο σκιαγράφησε την εικόνα ενός σκληρού μέλλοντος για την ουκρανική πρωτεύουσα.

Ένα πιθανό σενάριο που ανέφερε είναι να μείνει η πόλη χωρίς θέρμανση μέχρι την άνοιξη, σε μια εποχή που οι θερμοκρασίες μπορεί να πέσουν μέχρι τους -15 βαθμούς Κελσίου.

«Αν η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος συνεχίσει να μην υπάρχει ενώ οι εξωτερικές θερμοκρασίες παραμένουν χαμηλές, δυστυχώς θα αναγκαστούμε να αποστραγγίσουμε νερό από τα κτίρια», είπε.

«Διαφορετικά, το νερό μπορεί να παγώσει και να σπάσει ολόκληρο το δίκτυο ύδρευσης, καθιστώντας τα κτίρια εντελώς ακατάλληλα για περαιτέρω χρήση».

Ο Κλίτσκο προέτρεψε τους κατοίκους να προετοιμάσουν προμήθειες έκτακτης ανάγκης σε τρόφιμα και νερό, και να έχουν έτοιμα ρούχα και έγγραφα για τυχόν γρήγορη αναχώρηση, αν διακοπεί η παροχή θέρμανσης.

Ωστόσο, ο δήμαρχος είπε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει ανάγκη εκκένωσης της πρωτεύουσας, καθώς το Κίεβο έχει 20% έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας και οι συνθήκες παραμένουν σταθερές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v