Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η επενδυτική «μαρίδα» έχασε $350 δισ. ποντάροντας σε μετοχές-κράχτες

Ξεπέρασαν το 30% φέτος οι απώλειες στα χαρτοφυλάκια μικροεπενδυτών που, με οδηγό τη λάμψη εταιρειών όπως η Tesla και η Apple, έπαιξαν και... έχασαν.

Η επενδυτική «μαρίδα» έχασε $350 δισ. ποντάροντας σε μετοχές-κράχτες

Πλήγμα 350 δισ. δολαρίων υπέστησαν φέτος τα χαρτοφυλάκια των μικροεπενδυτών, καθώς τα μεγάλα στοιχήματα σε ριψοκίνδυνες μετοχές και σε πρώην κορυφαίες εταιρείες όπως η Tesla γύρισαν μπούμερανγκ για τη «μαρίδα», γράφει το Bloomberg.

Το μέσο χαρτοφυλάκιο των «ερασιτεχνών» επενδυτών μειώνεται κατά περίπου 30% το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Vanda Research, ενώ αντιθέτως ο δείκτης S&P 500 έχει χάσει 17%.

Πρόκειται για ομάδα που δεν προσελκύεται από τον «ξενέρωτο» S&P 500, αλλά δίνει την προσοχή της σε μετοχές υψηλού προφίλ, όπως η εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων του Έλον Μασκ, η οποία έκανε καπνό 78 δισ. δολάρια μόνο για τους μικροεπενδυτές, καθώς έπεσαν οι μετοχές της. 

Οι μεμονωμένοι επενδυτές ανέπτυξαν υπερδραστηριότητα από την αρχή της πανδημίας. «Έγκλειστοι» 20άρηδες και 30άρηδερς προχωρούσαν σε συνεχείς συναλλαγές υπό καθεστώς lockdown, για να ανακουφίσουν την πλήξη τους και να βγάλουν εύκολα χρήματα, αγοράζοντας σχεδόν κάθε μετοχή ενώ η αγορά ανέβαινε. Τώρα, που οι μετοχές οδεύουν προς τη χειρότερη χρονιά τους μετά την οικονομική κρίση του 2008, έχουν δεχτεί την απότομη προσγείωση, με χασούρα που οδηγεί το μερίδιό τους στον αμερικανική αγορά πιο κάτω απ' ό,τι στην αρχή του 2021.

«Οι απώλειες φέτος ήταν πρωτοφανείς, ειδικά για τη νεότερη γενιά επενδυτών», δήλωσε ο Τζιάκομο Πιεραντόνι, επικεφαλής δεδομένων της Vanda στη Σιγκαπούρη. Ένα ακόμη απότομο selloff της Tesla, που αντιπροσωπεύει περίπου το 10% του μέσου χαρτοφυλακίου των αυτόφωτων μικοροεπενδυτών, ή της Apple θα μπορούσε να δώσει τη χαριστική βολή, πρόσθεσε.

 

Τα χαρτοφυλάκια αυτά έχουν επίσης δεχτεί μεγάλες απώλειες από τους κατασκευαστές τσιπ Advanced Micro Devices και Nvidia, καθεμία από τις οποίες σημείωσε πτώση άνω του 40% φέτος. Το ίδιο ισχύει και για όσους πόνταραν σε ETF δεικτών όπως ο SPDR S&P 500 και ο Invesco QQQ Trust Series 1, που ακολουθεί τον Nasdaq 100 και σημειώνει τις χειρότερες επιδόσεις εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.

Εύλογα υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένοι μικροεπενδυτές πήραν αρκετά αμυντικές θέσεις, που απέδωσαν φέτος. Για παράδειγμα, σε ενεργειακές εταιρείες όπως η Chevron και η Enphase Energy ή σε φαρμακευτικές όπως η AbbVie, οι οποίες σε γενικές γραμμές ξεπέρασαν τον μέσο όρο των επιδόσεων της αγοράς.

Αυτή η μέση πτώση 30%, εκτιμά η Vanda, δείχνει πόσο δύσκολο είναι τελικά να είσαι ευκίνητος σε μια αγορά που καταρρέει. Η JPMorgan είναι ακόμη πιο απαισιόδοξη για την απόδοση των μικροεπενδυτών, εκτιμώντας τις φετινές απώλειές τους στο 38%.

Για όσους ασχολήθηκαν με την αγορά κρυπτονομισμάτων ή ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων όπως NFT, οι απώλειες είναι πιθανότατα ακόμη χειρότερες. Το Bitcoin μειώθηκε κατά 64% φέτος, ενώ ο Bloomberg Galaxy Crypto Index, ένα καλάθι διαφορετικών token, έχει χάσει τα δύο τρίτα της αξίας του.

Ένα από τα πιο περίεργα φαινόμενα που προέκυψαν από τη φρενίτιδα των μικροεπενδυτών κατά τη διάρκεια των περιορισμών της πανδημίας ήταν οι λεγόμενες μετοχές meme, που έγιναν δημοφιλείς κυρίως μέσω διαδικτύου. Μια ομάδα 37 μετοχών meme που παρακολουθεί το Bloomberg έχει υποχωρήσει 38% φέτος.

Από αυτές τις μετοχές, οι 11 έχουν καταρρεύσει κατά περισσότερο από 70%, με εταιρείες όπως οι Newegg Commerce και η Bed Bath & Beyond να σημειώνουν κορυφαία πτώση. Η εμβληματική GameStop έχει διαγράψει το ένα τρίτο της αξίας της το 2022, ενώ η AMC Entertainment Holdings κατέρρευσε κατά 64%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v