Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γυναίκες μηνύουν τον Μασκ για διακρίσεις λόγω φύλου

Καταγγέλλουν ότι απολύθηκαν πολύ περισσότερες γυναίκες απ' ό,τι άνδρες, στο πογκρόμ που εξαπέλυσε εναντίον των εργαζομένων του Twitter ο μεγιστάνας νέος ιδιοκτήτης του. Για τι άλλο κατηγορείται.

Γυναίκες μηνύουν τον Μασκ για διακρίσεις λόγω φύλου

 

Στα δικαστήρια καταφεύγουν δύο γυναίκες που έχασαν τη δουλειά τους στο Twitter, υποστηρίζοντας ότι στο πλαίσιο των μαζικών απολύσεων που εξαπέλυσε ο Έλον Μασκ έγιναν διακρίσεις φύλου εις βάρος των γυναικών.

Η εν λόγω αγωγή προστίθεται σε σειρά νομικών προκλήσεων που πλήττει την εταιρεία, αφότου ο Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, την αγόρασε για 44 δισ. δολάρια και ξεκίνησε δραστικές αλλαγές, όπως η απόλυση περίπου του μισού εργατικού δυναμικού, ήτοι περίπου 3.700 υπαλλήλων. Εκατοντάδες άλλοι παραιτήθηκαν στη συνέχεια, υπό την πίεση τελεσιγράφου που τους καλούσε να δουλεύουν υπερεντατικά, χωρίς όρια. Δεν είναι τυχαία και η αποκάλυψη ότι ο Μασκ μετέτρεψε χώρους γραφείων σε κοιτώνες, με οθόνες τηλεδιάσκεψης μάλιστα, ώστε οι εργαζόμενοι να εργάζονται νυχθημερόν.

Σύμφωνα με τη νέα αγωγή που κατατέθηκε την Τετάρτη στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο, το Twitter απέλυσε το 57% των εργαζομένων γυναικών έναντι 47% των ανδρών.

Η διαφορά μεταξύ των φύλων ήταν πιο έντονη σε ειδικότητες μηχανικών, όπου έχασε τη δουλειά του το 63% των γυναικών έναντι 48% των ανδρών.

Οι ενάγουσες κατηγορούν την εταιρεία ότι παραβιάζει τους ομοσπονδιακούς νόμους και τους νόμους της Καλιφόρνιας, που απαγορεύουν τις διακρίσεις λόγω φύλου στον χώρο εργασίας.

Άλλες εκκρεμείς αγωγές που κατατέθηκαν στο ίδιο δικαστήριο από τον περασμένο μήνα, μεταδίδει ο Guardian, αφορούν απολύσεις χωρίς προειδοποίηση και χωρίς αποζημίωση, ενώ επίσης βάλλουν κατά του Μασκ καθώς αρνήθηκε την εξ αποστάσεως εργασία σε εργαζομένους με αναπηρία.

Άλλοι εργαζόμενοι υπέβαλαν ξεχωριστές καταγγελίες υποστηρίζοντας ότι δέχτηκαν αντίποινα επειδή διεκδίκησαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v