Ουκρανοί ολιγάρχες βολτάρουν προκλητικά στην Κυανή Ακτή

Ενώ απλοί πολίτες ψάχνουν καταφύγιο, ζουν χωρίς ρεύμα ή και πολεμούν στα μέτωπα, κάποιοι «επιφανείς» διάγουν πολυτελή βίο. Ερευνα για ξέπλυμα από το ουκρανικό «FBI» κατά της φιλορωσικής ελίτ.

Ουκρανοί ολιγάρχες βολτάρουν προκλητικά στην Κυανή Ακτή

Η ανακρίτρια Τατιάνα Σαπχιάν αναβάλλει για ακόμη μια φορά τη συνέντευξη εξαιτίας των ρωσικών επιθέσεων με πυραύλους στο Κίεβο. Ωστόσο, όπως τονίζει διαρκώς ως εκπρόσωπος του ουκρανικού Κρατικού Γραφείου Ερευνών, είναι αποφασισμένη να δώσει εκτενείς πληροφορίες. Πρόκειται για μια υπηρεσία συγκρίσιμη με εκείνη του FBI ή της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας της Αστυνομίας στη Γερμανία.

Οι εν λόγω έρευνες πολώνουν στην Ουκρανία: Από τη μια οι πολίτες, που στριμώχνονται στα καταφύγια, ενώ ο ουκρανικός στρατός πολεμά τους Ρώσους στρατιώτες μετρώντας σοβαρές απώλειες, και από την άλλη περίπου 10 εκατ. Ουκρανοί που έχουν βρει καταφύγιο εκτός της χώρας. Μεταξύ αυτών και ορισμένοι Ουκρανοί ολιγάρχες, εκατομμυριούχοι ή ακόμη και δισεκατομμυριούχοι, οι οποίοι εγκατέλειψαν τη χώρα μαζί με τις οικογένειές τους – κάποιοι απ' αυτούς λίγο πριν τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

Περίπου 1.800 χιλιόμετρα μακριά, στη γαλλική Κυανή Ακτή, οι πολυτελείς λιμουζίνες με ουκρανικές πινακίδες στους δρόμους τραβούν τα βλέμματα. Πρόκειται άλλωστε για εικόνες που δεν συμβαδίζουν καθόλου με εκείνες που προβάλλονται στις ειδήσεις για τα δεινά που περνάει η χώρα.

Βαλίτσες με εκατομμύρια δολάρια και ευρώ

Μέσω ενός Ουκρανού μπλόγκερ κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο μια φωτογραφία όπου φαίνονται βαλίτσες γεμάτες με μετρητά – περισσότερα από 17 εκατ. δολάρια και από 1 εκατ. ευρώ φαίνεται πως εντόπισαν Ούγγροι τελωνειακοί υπάλληλοι σε πολυτελείς λιμουζίνες από την Ουκρανία. Τα χρήματα αυτά μάλιστα δεν είχαν δηλωθεί στα ουκρανικά τελωνεία κατά την έξοδο από τη χώρα. Να σημειωθεί εδώ ότι επιτρέπεται η διέλευση συνόρων με μετρητά μέχρι και 10.000 ευρώ.

Η Τατιάνα Σαπχιάν επιβεβαιώνει ότι η υπηρεσία στην οποία εργάζεται έχει ξεκινήσει σχετικές έρευνες εδώ και μήνες. «Μεταξύ όσων ελέγχθηκαν από την κρατική υπηρεσία ήταν πολιτικοί, επιχειρηματίες, πρώην μέλη του δικαστικού σώματος, ακόμη και μέλη του κοινοβουλίου», επισημαίνει η Σαπχιάν σε συνέντευξή της στην DW. Και αντικείμενο των ερευνών είναι μεταξύ άλλων το κατά πόσον όλοι αυτοί «διέσχισαν νόμιμα τα σύνορα, αλλά και το ενδεχόμενο εμπλοκής τους σε ξέπλυμα χρήματος».

«Αυτοί κάλεσαν τους Ρώσους»

Υπάρχουν όμως και πολύ διαφορετικοί πρόσφυγες από την Ουκρανία στη γαλλική Κυανή Ακτή, λέει η Βερονίκ Μπορέ από τη διοίκηση του Δήμου Νίκαιας. «Πολλές γυναίκες, μητέρες με τα παιδιά τους ή ακόμη και γιαγιάδες με τα εγγόνια τους». Τη Δευτέρα, ακριβώς μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο επίτροπος προσφύγων υποδεχόταν καθημερινά 500 νέους πρόσφυγες πολέμου που εγκατέλειπαν την Ουκρανία - μέσω Ουγγαρίας και Ιταλίας προς Γαλλία.

Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, η Νίκαια αναγκάστηκε να δημιουργήσει το μεγαλύτερο καταφύγιο έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία, μετά το Παρίσι και το Στρασβούργο, για ανθρώπους από την Ουκρανία. Το έργο της Μπορέ στηρίζει η Ουκρανή Ιρίνα Μπουρντέλ, επικεφαλής της γαλλο-ουκρανικής πολιτιστικής ένωσης στη Νίκαια - παρέχοντας τρόφιμα και ψυχολογική βοήθεια σε παιδιά.

Το γεγονός ότι υπάρχουν ενδεχομένως ταυτόχρονα και ουκρανικά δίκτυα διαφθοράς, «που έχουν έρθει αναζητώντας επίσης καταφύγιο στην Κυανή Ακτή με τα υπερπολυτελή αυτοκίνητά τους» την εξοργίζει, αλλά δεν την εκπλήσσει. Άλλωστε, όπως επισημαίνει, υπάρχουν πράγματα στην Ουκρανία «που ήταν αποδεκτά και ανεκτά και πριν τον πόλεμο».

«Αυτοί οι άνθρωποι δεν ήταν μόνο κομμάτι μιας διεφθαρμένης ελίτ, αλλά επιπλέον, αυτοί οι άνθρωποι -και είμαστε σίγουροι γι' αυτό- είναι υπεύθυνοι γι' αυτό τον πόλεμο στην Ουκρανία, επειδή κάλεσαν τους Ρώσους να έρθουν στην Ουκρανία», λέει η Μπουρντέλ. Πρόκειται για κάτι που πρέπει να διαλευκάνει η ουκρανική Δικαιοσύνη – αφού λήξει ο πόλεμος.

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v