Γέλεν: Οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν την Ουκρανία για όσο χρειαστεί

«Το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά θα έλεγα ότι πάει πολύ καλά», δήλωσε η υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ. Τι εκτιμά για τον πληθωρισμό.

Γέλεν: Οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν την Ουκρανία για όσο χρειαστεί

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι έτοιμη να συνεχίσει να αναζητά βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, καθώς η χώρα της Ανατολικής Ευρώπης μάχεται κατά της εισβολής και των πυραυλικών επιθέσεων της Ρωσίας, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν.

Οπως σημειώνει το Bloomberg, οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί 38 δισ. δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια και έχουν ήδη παραδώσει 13 δισ. σε άμεση βοήθεια στην Ουκρανία.

Ερωτηθείσα σε συνέντευξη στο «60 Minutes» του CBS πόσο καιρό μπορεί να συνεχιστεί αυτό το επίπεδο υποστήριξης, η Γέλεν απάντησε, «όσο χρειαστεί».

«Το πλαφόν στο ρωσικό αργό πάει πολύ καλά»

Η υπουργός επιδοκίμασε επίσης τη νέα προσπάθεια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους -που ξεκίνησε στις 5 Δεκεμβρίου- για τον περιορισμό των εσόδων της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου.

Η Ομάδα των Επτά και η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσαν ανώτατο όριο στο τι μπορεί να χρεώσει η Ρωσία για τις εξαγωγές πετρελαίου, για να έχει πρόσβαση σε κρίσιμες ναυτιλιακές υπηρεσίες που παρέχονται από εταιρείες της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Το πλαφόν τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά θα έλεγα ότι, μέχρι στιγμής, πάει πολύ καλά», είπε η Γέλεν.

«Ο πληθωρισμός θα πέσει από τα τέλη του 2023»

Στο μέτωπο της οικονομίας, εξέφρασε την πεποίθησή της ότι θα υπάρξει ουσιαστική μείωση στον πληθωρισμό στις ΗΠΑ το 2023.

«Πιστεύω ότι από το τέλος της επόμενης χρονιάς θα δούμε έναν πολύ πιο χαμηλό πληθωρισμό, αν δεν υπάρξει κάποιο απρόβλεπτο οικονομικό σοκ», δήλωσε η ίδια.

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει οικονομική ύφεση, η ίδια απάντησε:

«Υπάρχει ένας κίνδυνος οικονομικής ύφεσης. Αλλά, κατά την άποψή μου, δεν είναι κάτι που θα μειώσει σίγουρα τον πληθωρισμό».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Bloomberg

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v