Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπερτετραπλασιάστηκε το δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ρωσίας

Η τονωτική ένεση της Gazprom κάνει τη διαφορά, παρά την οικονομική εξάντληση που προκαλεί o πόλεμος. Το πλεόνασμα ανέρχεται σε 557 δισ. ρούβλια.

Υπερτετραπλασιάστηκε το δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ρωσίας

Το δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ρωσίας υπερτετραπλασιάστηκε τον Νοέμβριο, παρά την οικονομική εξάντληση που προκαλεί o πόλεμος στην Ουκρανία, καταγράφοντας βελτίωση για ακόμη έναν μήνα κυρίως χάρη στα μερίσματα και την έκτακτη εισφορά που κατέβαλε η Gazprom, γράφει το Bloomberg.

Το δημοσιονομικό πλεόνασμα ανήλθε σε 557 δισ. ρούβλια (9 δισ. δολάρια) τους πρώτους 11 μήνες του έτους, δήλωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών, από 128,4 δισ. ρούβλια που αναφέρθηκαν για τον Ιανουάριο-Οκτώβριο.

Η δημοσιονομική πίεση αυξάνεται καθώς η κυβέρνηση στηρίζει την υπό συρρίκνωση οικονομία και παράλληλα ξοδεύει επιπλέον χρήματα για να καλύψει τις ανάγκες του στρατού, στον δέκατο μήνα μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο προέβλεπε έλλειμμα 0,9% του ΑΕΠ για ολόκληρο το έτος, αναμένει τώρα το έλλειμμα να φτάσει το 2% καθώς μειώνονται τα έσοδα και αυξάνονται οι δαπάνες για την πολεμική προσπάθεια.

Ωστόσο, τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έχουν αυξηθεί, ξεπερνώντας ήδη στο 11μηνο τις προοπτικές όλης της χρονιάς.

Το Κρεμλίνο χρέωσε στην Gazprom μια εφάπαξ αύξηση φόρου ώστε να αντισταθμίσει την πτώση των εσόδων φέτος, καθώς η εταιρεία ωφελήθηκε από την αύξηση των τιμών ακόμη και σε περιόδους βύθισης των εξαγωγών, εν μέσω πολέμου. Ο κρατικός γίγαντας του φυσικού αερίου πλήρωσε, επίσης, για πρώτη φορά ενδιάμεσα μερίσματα.

«Τα πρόσθετα έσοδα από την Gazprom είναι ένας λόγος για την ανάκαμψη του πλεονάσματος του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού. Πρώτον, η Gazprom πληρώνει σχεδόν το ήμισυ των φόρων τους τελευταίους μήνες του έτους. Δεύτερον, έχει πληρώσει περίπου 0,6 τρισ. ρούβλια σε μερίσματα στην κυβέρνηση τον Νοέμβριο. Αυτό έκανε τη διαφορά», δήλωσε στο Bloomberg ο Ρώσος οικονομολόγος Αλεξάντερ Ισάκοφ

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση μπόρεσε να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες χωρίς πολλά προβλήματα, ενισχύοντας τον δανεισμό στην εγχώρια αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v