Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Brexit: Aισιοδοξία για συμφωνία Λονδίνου-Βρυξελλών μετά από τρία χρόνια

Στο επίκεντρο το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, με στόχο να τα βρουν οι δύο πλευρές τους επόμενους μήνες. Το ορόσημο των εκλογών και οι θετικές προσδοκίες -για πρώτη φορά.

Brexit: Aισιοδοξία για συμφωνία Λονδίνου-Βρυξελλών μετά από τρία χρόνια

Γκάζι πατούν Ευρωπαϊκή Ένωση και Βρετανία, με στόχο να ξεκλειδώσουν έως τον Φεβρουάριο μια συμφωνία για τη μετα-Brexit εμπορική τους σχέση, τερματίζοντας μια διαμάχη που επιμένει, έχοντας επισκιάσει τις σχέσεις τους εδώ και τρία χρόνια, από τότε που το Λονδίνο χώρισε τον δρόμο του από το μπλοκ των Βρυξελλών.

Οι δύο πλευρές έχουν εντείνει τις συνομιλίες τους τις τελευταίες εβδομάδες για το λεγόμενο πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας μετά από μήνες αδιεξόδου, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Βloomberg υπό τον όρο της ανωνυμίας. Η αμφίπλευρη διάθεση είναι πιο θετική από ποτέ, συμπληρώνουν.

Ο επικεφαλής της ΕΕ για το Brexit Μάρος Σέφκοβιτς θα συναντηθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι, με σκοπό να δοθεί ώθηση για περαιτέρω επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων το νέο έτος, παρόλο που προς το παρόν δεν αναμένεται απτή πρόοδος.

Οποιαδήποτε συμφωνία θα απαιτούσε αφενός το Λονδίνο να απομακρυνθεί από τη θέση του να μην έχει κανένα ρόλο στην επίλυση διαφορών το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αφετέρου οι Βρυξέλλες να χαλαρώσουν περαιτέρω τα εμπόδια στις εμπορικές ροές μεταξύ Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας.

Το Λονδίνο έχει αποφασίσει να αναβάλει τις εκλογές στη Βόρεια Ιρλανδία για τον Φεβρουάριο, προκειμένου να δοθεί χρόνος για να προωθηθεί η συμφωνία.

Ελπίδα είναι να επιτευχθεί συμφωνία πολύ πριν από την επέτειο της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μπέλφαστ του 1998, τον Απρίλιο, που θα ικανοποιεί τόσο το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας όσο και τα μέλη των Τόρις που υποστήριξαν το Brexit -και φυσικά τους κανόνες της ΕΕ.

Το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας είναι βασικό στοιχείο της συμφωνίας για το Brexit που διαπραγματεύτηκε ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πριν από περίπου τρία χρόνια, διατηρώντας τη Βόρεια Ιρλανδία στην ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση, ώστε να αποφευχθούν τα σκληρά σύνορα στο νησί της Ιρλανδίας. Αλλά δεν εφαρμόστηκε.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v